- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Британска авијација прелази на цивилне аеродроме због напетих односа с Русијом

© AFP 2023 / POOL / PHILIP COBURN Пилоти испред британског авиона Торнадо ГР4
Пилоти испред британског авиона Торнадо ГР4  - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Авиони британске војне авијације пребациће се на регионалне цивилне аеродроме први пут од времена Другог светског рата, због раста напетости у односима с Русијом, преноси лист „Дејли експрес“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Регионални аеродроми се припремају за пријем борбених авиона први пут од времена Другог светског рата, услед јачања напетости у односима с Русијом“, преноси лист.
Како се наводи у тексту, током пробних летова у септембру ловци „јурофајтер тифон“ и Ф-35, који су базирани у грофивијама Норфолк и Линколншир у Шкотској, биће подељени на мање групе и размештени на неколико регионалних аеородрома који имају одговарајуће писте.
Лист додаје да је циљ премештања авиона да се осигура да снаге за брзо реаговање британске авијације издрже директне нападе на своје базе.
Представници Министарства одбране Велике Британије су неколико пута у протеклих годину дана посећивали регионалне цивилне аеродроме како би проверили колико авиона, резервних капацитета и посада може да се размести на њима у ванредној ситуацији.
Лист наводи да ће се премештање борбених авиона одвијати у оквиру концепције Agile Combat Employment (ACE), која је усмерена на то да се краљевској авијацији омогући да делује с већег броја база, како би била поузданија и прилагодљивија.
Та концепија је разрађивана дуже од годину дана и била је намењена превасходно за коришћење авиона у потенцијалним жариштима широм света, као што су Индо-пацифички регион, Блиски исток или источни бокови НАТО-а у Европи.
Лист додаје да је након почетка руске специјалне војне операције у Украјини програм убрзан и проширен на целу британску територију.
Мешовите тактичке вежбе 5. комбиноване армије Источног војног округа у Приморском крају - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
РУСИЈА
У Русији ускоро почињу вежбе „Восток 2022“: У маневрима ће учествовати више од 50.000 војника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала