Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Пешић поново има свог „Гуровића“

© ФИБАНикола Калинић
Никола Калинић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Говорио је Светислав Пешић почетком маја још да ће Никола Калинић бити најважнији играч његове репрезентације, као што је то некада био Милан Гуровић. Те речи добиле су своје значење у Истанбулу где је Калинић практично решио дуел и погурао Србију корак ближе Светском првенству.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пешић је 2001. и 2002. године имао већа имена и звезде од Гуровића, али популарни Чича је био тај коме је Светислав пришао на загревању пред меч са Америма у Индијанаполису. Знао је где је кључ. И кључ је откључао браву.
Слично је и сада. Иако у тиму има Николу Јокића, најбољег на свету, иако има Василија Мицића, једног од најбољих у Европи, Пешић је капитенску траку дао Владимиру Лучићу, а посебно место у тиму у право Калинићу.
Он игра на „позицији Гуровића“.
Колико му добро иде видели смо на његовом јубиларном стотом мечу у дресу репрезентације. Постигао је најважније поене на утамици, тројку при резултату 72:72, потом и врло важну двојку и решио меч у граду који му је врло добро познат.
Гуровић је у односу на Калинића био изразитији шутер, али и Калинић, како му се каријера развија и он почиње све боље да шутира споља, с тим да има унутрашњу игру вероватно бољу него што је то имао Гуровић.
Заједничко им јеи то што су обојица врло снажни карактери, носе духом целу екипу, тако да је улога таквих играча некада и немерљиво велика. Не види се у статистици. А значи и превише за морал екипе.
A, на свету нема много тренера који знају тако добро да мотивишу и извуку најбоље из такве врсте играча као што је то Пешић.
Пре утакмице смо се истезали, а Пешић када је под стресом и нервозом због утакмице, знао је да развлачи жваку. Развуче је онако 20 центиметара, то му је нека антистрес терапија. Приђе он и каже ми: 'Оћемо да добијемо?' Ја размишљам, ако их је Аргентина добила, а против Сколе и Ноћионија смо играли сто пута, зашто не бисмо могли и ми. 'Ма, коуч, поцепаћемо их', кажем му ја, тим речима нешто. Само ме је погледао и рекао: Свашта“, присетио се једном приликом Гуровић у разговору за Оригинал.
Са таквим „менталним играма“ у припреми репрезентације Пешић је наставио и овог лета.
Нико ме не пита да ли ће Калинић да игра. Досад ме нико није питао. Шта мислите како се Калинић осећа? А, мени је Калинић најважнији играч репрезентације. Ево сад овде вам директно кажем – мени је Калинић најважнији играч репрезентације, као што ми је био Гуровић“, казао је недавно Пешић.
Селектор је навео је да Калинић „држи групу, држи екипу“ и да је „свуда на терену“.
Дакле, повезаност је јасна.
Пешић зна да ће од Николе Јокића и Василија Мицића свакако добити много на терену, али зна и да треба на неки начин да „подигне“ остале и да им да на значају у компликованог заједници каква је спортска екипа.
Зато је Лучић капитен, као и Немања Бјелица, а Калинић је... Па, „Гуровић“.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Емисију Миљанов корнер гледајте на Спутњику.
Јусуф Нуркић  - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Евробаскет 2022
Нико нема амплитуде као весела дружина из Босне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала