- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска очекује потписивање уговора с Гаспромом о додатним испорукама гаса од септембра

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да планира да у наредних неколико дана с Гаспромом потпише уговор о повећању дневних испорука гаса из Русије, почев од септембра.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наш задатак је да осигурамо безбедност енергетског снабдевања Мађарске, тако да, свиђало се то некоме или не, морамо се договарати с Русијом у вези с повећањем количине испорука гаса. Постоји предлог да се повећа количина испорученог гаса, у наредних неколико дана ћемо то разјаснити с Гаспромом и потписати уговор, у складу с којом ће додатно бити повећана дневна количина испорученог гаса“, рекао је Сијарто на састанку с мађарским дипломатама.
Влада Мађарске је раније објавила ванредно стање у сфери енергетике, које подразумева пакет од седам мера: повећање производње гаса у земљи са један и по на две милијарде кубних метара, проналажење додатних 700 милиона кубних метара гаса за попуњавање складишта, забрану извоза енергената и дрва, повећање производње угља, убрзавање рока за пуштање у рад блокова електране Матра која ради на угаљ, продужење рока рада нуклеарне електране „Пакш“ и смањење обима програма комуналних олакшица.
Сијарто је недељу дана пре увођења ванредне ситуације посетио Москву, у којој је разговарао са шефом руске дипломатије Сергејом Лаворовом. Тема састанка је било питање испорука додатних количина руског гаса на мађарско тржиште.
Лавров је након састанка рекао да ће молба Мађарске бити под хитно размотрена.
Средином августа Гаспром је почео да испоручује додатни гас Мађарској. Енергент стиже „Турским током“.

Мађарска неће трпети поуке страних амбасадора

Сијарто је, такође, истакао да Мађарска неће трпети поуке од амбасадора других држава, јер је политика те земље заснована превасходно на избору њених грађана.
„Ми не шаљемо намеснике у друге земље и не примамо намеснике, него амбасадоре. И у будућности нећемо трпети ако представник било које земље одлучи да може да нас учи бољем или другачијем животу. Хвала велико, ми то не тражимо. Само можемо да одлучимо како желимо да живимо у Мађарској. Мађарски бирачи о томе редовно одлучују на изборима“, рекао је Сијарто.
Он је нагласио да ће у будућности „амбасадори у Будимпешти који себе сматрају намесницима имати проблеме“, јер Мађарска „у таквим случајевима неће прихватати никакве лоше компромисе“.
Украјинска амбасадорка у Будимпешти Љубов Непоп била је позвана у Министарство иностраних послова Мађарске због изјаве о ставу Будимпеште о украјинској кризи. Председник Украјине Владимир Зеленски је изјавио да мађарски премијер Виктор Орбан, који се противи увођењу санкција против руског енергетског сектора, треба да изабере између Русије и остатка света.
Државни секретар Министарства иностраних послова Мађарске Тамаш Менцер је изјавио да Будимпешта сматра неприхватљивим оптужбе након помоћи коју је пружила украјински грађанима и избеглицама.
Зграда мађарског парламента у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
СВЕТ
Сијарто: Ембарго на нафту из Русије нанео би више штете Мађарској него Русији
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СВЕТ
Мађарска: Свет се не састоји само од Америке и Европе, земље Истока су покретач економских промена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала