- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Међународни тим на путу ка Запорошкој нуклеарки, могуће провокације Кијева

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа под контролом руске војске
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Мисија Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) упутила се на Запорошку нуклеарну електрану, где ће стићи у току ове седмице, саопштио је генерални директор организације Рафаел Гроси.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Дошао је и тај дан – мисија ИАЕА за подршку и помоћ већ је на путу ка Запорошкој нуклеарној електрани. Морамо да осигурамо безбедност највећег нуклеарног објекта у Украјини и Европи. Поносим се тиме што предводим ту мисију која ће стићи у Запорошку нуклеарну електрану касније ове недеље“, објавио је Гроси на Твитеру.
Према писању листа „Њујорк тајмс“, делегацију која треба да посети Запорошку нуклеарку чини 14 људи, углавном из неутралних земаља. Међу члановима делегације су шеф организације, Аргентинац Рафаел Мариано Гроси. У делегацији нема представника САД и Велике Британије.
Шеф администрације Запорошке области Евгениј Балицки изјавио је за Спутњик да су власти спремне да приме мисију ИАЕА и да им осигурају потпуну безбедност, али остаје питање да ли ће украјинска страна поштовати „режим тишине“ за то време.
Балицки сумња да ће Украјина дозволити да мисија ИАЕА посети електрану.
„Мислим да ће кијевски режим учинити све, пронаћи ће било који изговор како представници ИАЕА не би могли да дођу. Украјини та посета не одговара – неће имати о чему да спекулише. Кијевски режим преко свих гласника стално говори да је Русија заузела станицу, да је Украјина изгубила над њом контролу. Али истовремено Украјина чини све како би спречила мисију ИАЕА да посети електрану. Како сам већ рекао, то кијевском режиму не одговара“, рекао је Балицки.
Такође је упозорио да, уколико због гранатирања нуклеарке које изводи украјинска војска дође до емитовања радијације, последице ће бити катастрофалне, не само за Запорошку област, него и за целу Европу.
„То би била ситуација еквивалентна оној у нуклеарној електрани у Чернобиљу и Фукушими… Хаварија у Чернобиљу је погодила на десетине земаља, а Запорошка нуклеарна електрана је највећа у Европи и тога сви треба да буду свесни“, истакао је Балицки.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Од марта је под контролом руске војске. Украјинска војска редовно гранатира град Енергодар и територију нуклеарке.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Специјална операција у Украјини
Власти Енергодара: Украјинска војска покушала да запали територију око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала