- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Отворена трка за председника: Хоће ли Бразил мењати курс према Русији и БРИКС-у

© AP Photo / Andre PennerАктуелни и бивши председник Бразила, Жаир Болсонаро и Лула да Силва у ТВ дебати уочи председничких избора.
Актуелни и бивши председник Бразила, Жаир Болсонаро и Лула да Силва у ТВ дебати уочи председничких избора.  - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Међусобне увреде председника Бразила Жаира Болсонара и бившег лидера земље Луиса Ињасиа Лула да Силве обележиле су прву ТВ дебату одржану уочи општих избора у октобру. Како каже политиколог др Рајко Петровић, у току је отворена утакмица између садашњег и бившег председника, а питање је хоће ли Бразил мењати курс према Русији и БРИКС-у.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Лула да Силва и Жаир Болсонаро су у недељу, са још четири председничка кандидата, учествовали у ТВ дебати, када је Болсонаро бившег председника оптужио да је предводио најкорумпиранију владу у историји Бразила и више пута га назвао „бившим осуђеником“, алудирајући на то да је Лула 2018. године био осуђен за корупцију и ухапшен. Лула је рекао да његова влада треба да буде запамћена по томе што је пружила помоћ десетинама милиона људи да изађу из сиромаштва и оптужио је Болсонара да уништава ту заоставштину и читаву земљу.

Отворена трка

Размена увреда бившег и садашњег председника Бразила, за Рајка Петровића, стручњака за Латинску Америку, нису изненађење будући да, како каже, Болсонаро у кампањи много више инсистира на тој идеолошкој димензији и поручује да ће његов опстанак на власти бити гарант да се левичари, комунисти, односно Радничка партија Бразила неће поново вратити на власт.
Ту су, додаје, и Болсонарове поруке да је у интересу Бразила да, пре свега, земља настави са економским реформама и у економском правцу који не може бити ничим ограничен, па ни разним врстама карантина и другим могућностима за спречавање ширења корона вируса.
„Наиме, Бразил је практично од избијања пандемије до данас једна од топ три земље света по броју заражених и умрлих по глави становника, чак и по броју деце умрле од корона вируса, а актуелни председник је на мети критика због свог односа према пандемији. Наравно, Болсонаро инсистира и на томе да је он тај који ће заштитити хришћански карактер државе, за разлику од Луле и осталих левичара који су прилично атеистички профилисани. Зато инсистира на сарадњи не само са протестантском заједницом у земљи која је прилично бројна и којој и сам припада, већ и са Римокатоличком црквом са чијим представницима је разговарао пре неколико дана“, напомиње наш саговорник и додаје да је Болсонаро познат по изразитом анти-ЛГБТ ставу, изразитој хомофобији и борби против феминизма и родне политике.
Када је реч о бившем бразилском председнику Лули да Силви, Петровић каже да он у овој кампањи бирачима поручује да ће исправити све оне грешке и недостатке које је чинио Болсонаров режим, па тако, пре свега, говори о томе да је потребно заштитити најсиромашније и најугроженије слојеве становништва у Бразилу, што је путем два социјална програма и радио док је био на власти.
„Он такође поручује да је Болсонарово вођење државе у потуности обесмислило законодавну и судску грану власти, да је актуелни председник владе ауторитаран и да је одговоран за смрт људи током пандемије јер није учинио довољно да спречи ширење корона вируса. Наравно, Лула да Силва инсистира на томе да Бразил не може више остати изоловано, десничарско место у Латинској Америци, већ да се мора окренути сарадњи са земљама са којима је Лулин режим сарађивао у своје време – Аргентином, Боливијом, Венецуелом, Мексиком и другим државама“, појашњава Петровић.

Однос према Русији и Кини

Међутим, напомиње политиколог, занимљиво је да ни један ни други председнички кандидат нису у довољној мери прецизирали спољнополитички курс којим би Бразил требало да иде након ових избора.
Наш саговорник подсећа да Болсонаро није био на линији одлука америчке администрације када је реч о кризи у Украјини, будући да је реч о човеку који је био „на линији“ бившег америчког председника Доналда Трампа и којег у Бразилу зову „тропским Трампом“.
„Приметно је да од доласка Џозефа Бајдена на власт у САД комуникација између званичне Бразилије и Вашингтона није била на високом нивоу. Такође, иако је Болсонаро пред прошле изборе најављивао да ће Бразил напустити БРИКС групацију и прекинути све економске односе са, пре свега, Кином, то се када је дошао на власт није десило. Болсонаро сада инсистира на томе да Бразил буде део БРИКС-а, да његова земља треба да сарађује са Кином, а када је реч о Русији Бразил је задржао статус неутралне земље и то прилично захваљујући актуелном председнику. Наиме, упркос неким војним и дипломатским круговима који су били за то да Бразил уведе санкције Русији, Болсонаро је изричито био против тога, а недавно је поручио да бразилски фармери морају имати довољно ђубрива и нафте и да неће ни због чијих политичких авантура угрозити могућност људи да нормално живе“, каже Петровић.
Болсонаро је, указује, и последњи државник који је званично посетио руског председника Путина у Москви пре почетка руске специјалне операције у Украјини, када је потписао низ различитих споразума о сарадњи.
„У том смислу је, верујем, Болсонаро склон томе да сарађује са земљама БРИКС-а, а пре неколико седмица актуелни председник је чак одлучио да купи сву нафту коју би Русија продавала, што говори о блискости две земље. Са друге стране, тешко је рећи који курс Лула да Силва жели да заузме на међународном нивоу. Он јесте човек који је Бразил увео у БРИКС и неко је ко инсистира на латиноамеричкој регионалној сарадњи која је традиционално антиамеричка, међутим велико је изненађење било то што је током француских председничких избора, пред други круг, пожелео победу Емануелу Макрону, човеку који је симбол те неолибералне проамеричке политике и на европском и на глобалном нивоу“, истиче Петровић.
Такође, примећује наш саговорник, Лула да Силва све више инсистира на неким вредностима које су, без икакве сумње, изашле из „вашингтонске кухиње”, попут права ЛГБТ, родне политике односно феминизма и заштите разних угрожених група:
„Зато ми се чини да је Лула да Силва ипак све више склон томе да буде лево-либерални политичар, а не класични бразилски левичар. У сваком случају, мислим да ће Бразил, без обзира на то ко ће од њих двојице победити на предстојећим изборима, задржати колико буде могао неутралну позицију према украјинској кризи. Та држава има привилегију да је географски удаљена од свега тога што се дешава и очекујем да ће наставити са политиком неутралности до момента када се ситуација не доведе до толике напетости да ће свака земља ипак морати да се определи за неку страну“.

Шта кажу анкете

Последње анкете, каже Петровић, говоре у прилог томе да ће бивши левичарски председник Бразила победити у првом кругу председничких избора, док ће Жаир Болсонаро бити другопласирани.
„Остали председнички кандидати немају апсолутно никакве шансе, а како сада ствари стоје Болсонаро, са предвиђених максималних 30 до 35 посто гласова, неће бити ни близу свом ривалу Лули, за којег се очекује да премаши 50 посто гласова бирача. Нема никакве сумње да је Болсонаро свестан расположења међу бирачима и да је у великом страху од резултата избора, а о томе сведочи чињеница да је у последњих неколико месеци, па и годину или две дана тражио реформу изборног система, начина бројања гласова, а једном приликом је чак изјавио и да ће, уколико не победи на изборима, бити убијен или у затвору. Ипак, чини ми се да су бирачи наклоњенији бившем бразилском лидеру много више због Болсонарових грешака, него због самог Луле“, закључује политиколог.
Први круг избора избора у Бразилу биће одржан 2. октобра, док је други круг, уколико ниједан кандидат не добије 50 одсто валидних гласова, планиран за 30. октобар.
Лидери БРИКС-а на самиту у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
СВЕТ
Два самита и два света: Зашто је проширење БРИКС-а важније од проширења Европске уније
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РУСИЈА
Русија и Бразил унапређују сарадњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала