- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт: Громогласно смо одустали од руског гаса и сад смо у безизлазној ситуацији

© Sputnik / Андрей Александров / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица "Минска"
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Одлуке које се доносе на основу политичких интереса доводе до хаоса: цене расту, народ пати и настаје ризик од недостатка гаса током зиме, оценио је бивши заменик министра енергетике Бугарске Јавор Кујумџијев, коментаришући опречна мишљења политичара и јавности о могућности да се обнове испоруке гаса од „Гаспрома“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Бугарска је одлучила да одустане од свог најјефтинијег извора, не обезбедивши притом гас од других извора, по прихватљивој цени. Гас нема боју, мирис, нити политичко усмерење. Он има само цену“, рекао је експерт за телевизијски канал „Нова“.
Према његовим речима, да је Бугарска наставила да добија руски гас директно, његова цена у августу би била 260 до 270 лева (између 133 и 139 евра).
„Цена америчког течног гаса, од чијих је испорука техничка влада морала да одустане због недостатка терминала, била је 30 одсто виша“, истакао је експерт.
Кујумџијев је коментарисао и намеру владе да се врати испорукама „Гаспрома“ у складу с постојећим уговором.
Техничка влада се обратила руској компанији с молбом да обнови испоруке, али да део гаса који је Бугарска престала да добија овог априла, добије 2023. године како би потпуно задовољила потребе земље током грејне сезоне. „Гаспром“ за сада није одговорио на ту молбу.
Експерт је рекао да сумња да ће руска компанија пристати на то да испуни уговор који истиче ове године. Спор о отме ко је одустао од испуњавања уговорних обавеза – Бугарска или Гаспром – највероватније ће бити решаван на арбитражном суду, сматра Кујумџијев.
„Веома сам скептичан према могућности да ми добијемо тај спор, јер има много других примера сличних уговора, када су људи пристали на механизам исплате који је утврдио 'Гаспром', и плаћају. Када постоје такви примери, а ти си једини који не ради тако... То не радимо само Пољаци и ми“, подсетио је експерт.
Он је додао да је Бугарска громогласно одустала од руског гаса, али наставља да га купује преко посредника.
Према његовом мишљењу, у таквој ситуацији држава не може ништа да учини, а једини излаз јесте да се узме зајам и да се становништву помогне да плати скупи гас.
„И то ће трајати дуго“, закључио је Кујумџијев.
За разлику од њега, експерт у сфери енергетике Красимир Манов сматра да се цена енергената увек утврђује на основу политичких разлога, а да је влада морала да одбије обнављање преговора с „Гаспромом“. Подршку обнављању руских испорука гаса он је назвао проруском.
„Мислим да би требало да уземо оних седам танкера (с америчким течним природним гасом), јер ће једног дана бити питање не колико кошта гас него да ли га уопште има“, сматра Манов.
Према његовом мишљењу, актуелна влада треба да се обрати Турској у вези с гасом, јер та земља има резервне залихе.
Подземно складиште гаса у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
РУСИЈА
Бугарски премијер о преговорима са „Гаспромом“: Геополитика не треба да се меша у економске интересе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала