- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски премијер о преговорима са „Гаспромом“: Геополитика не треба да се меша у економске интересе

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаПодземно складиште гаса у Калињинградској области
Подземно складиште гаса у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Бугарска планира да обезбеди гас за грејну сезону и покушаће да до краја испуни уговор са „Гаспромом“, изјавио је у емисији бТВ шеф техничке владе Галаб Донев, коментаришући намере владе да обнови преговоре о испорукама гаса.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Текући уговор је активан до краја године, мада ће нова влада покушати да се договори о томе да се количине гаса, које Бугарска није успела да добије ове године, пренесу на 2023. годину, објаснио је Донев.
„Министар енергетике очекује одговор од ‘Гаспрома’, ми радимо на томе како би све оне обавезе које ‘Гаспром’ има по уговору биле испоштоване“, изјавио је премијер.
Донов је појаснио да је реч о текућем уговору, као и да се не воде преговори о другим краткорочним и дугорочним преговорима. Према његовим речима, преговоре ће водити регуларна влада (парламентарни избори су заказани за 2. октобар), али није појаснио да ли ће се преговори водити са „Гаспромом“.
Нови премијер је оповргао тврдње о томе да Бугарска врши неки геополитички заокрет.
„То никако није геополитички заокрет. Земља има јасну оријентацију, она је део Европског савеза и верни и поуздан НАТО савезник. Геополитика не би требало да се меша на таквом нивоу када је реч о економским преговорима и економским интересима“, навео је он.
Премијер је коментарисао и процес у арбитражном суду између Бугарске и „Гаспрома“. Он није сагласан са изјавама да се Бугарска не бори и да себе криви за гасни спор.
Раније је министар енергетике Росен Христов неколико пута упозоравао на велику нестабилност која би могла угрозити Бугарску уговором због тачке „узми или плати“. Питао се да ли би земља требало да ризикује, обраћајући се суду.
Према речима премијера, његове колеге су урадиле све што је у њиховој моћи, пре него што је постало јасно да су преговори са „Гаспромом“ неизбежни. Он је навео да би цена гаса требало да буде подношљива и за бизнис и за становништво.

„Неопходне су не само слободне количине гаса - сировина или гаса у танкерима, него и одговарајућа инфраструктура, како би могли да тај гас транспортују до гасног система. Ако говоримо о течном природном гасу, потребни су терминали, а затим се тај гас транспортује гасоводом одређених земаља како би те капацитете транспортовали у наш гасовод“, објаснио је он.

Донев је додао, да претходна влада Кирила Петкова, која се договорила о испорукама течног природног гаса, није обезбедила терминале за његов истовар. Нова влада је могла да се договори о истовару бар једног танкера од седам, то је количина која је планирана за октобар.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
РУСИЈА
Бугарски политичар: Нема смисла да се љутимо на „Гаспром“, иначе ћемо осудити људе на хладноћу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала