- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Други брод Уједињених нација са житарицама изашао из украјинске луке

© AP Photo / Emrah GurelТеретни брод "Разони" са украјинским житарицама у Истанбулу
Теретни брод Разони са украјинским житарицама у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Други брод са житарицама, који су Уједињене нације унајмиле у оквиру Светског прехрамбеног програма, напустио је украјинску луку Јужни и упутио се ка Турској, изјавио је на брифингу званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Данас је још један брод, у коме се налази пшеница, изашао из црноморске луке. Ово је други брод којим се морем превози терет из Украјине од почетка специјалне операције у фебруару у оквиру Светског прехрамбеног програма“, рекао је он.
Дижарик је додао да је реч о броду „Картериа“ у коме се налази 37.000 тона пшенице. План је да брод испоручи пшеницу Турској, где ће бити прерађена у брашно, које ће се затим послати Јемену.
Осим тога, он је навео да је данас брод „Брејв командер“, који су Уједињене нације изнајмиле, стигао у луку Џибути са 23.000 тона пшенице. Терет је намењен становницима северних рејона Етиопије, који живе у државама Амхара, Афар и Тиграј, у којима је веома тешка ситуација због сукоба који трају последње две године.
Подсетимо, извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.
Теретни брод Разони са украјинским житарицама - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Специјална операција у Украјини
Утврђена нова рута за бродове са житом из Одесе, Черноморска и Јужног
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала