- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о уклањању совјетских споменика у балтичким државама - узвратићемо асиметричним мерама

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Уклањање совјетских споменика у балтичким земљама и друге русофобске активности одразиће се на билатералне односе, упозорили су у руском Министарству спољних послова. Русија ће као одговор предузети асиметричне мере.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Нисмо присталице тога да се изједначавамо са онима који су подстакли такве баханалије и да одговарамо њиховим варварским методама. Ипак, оно што се сада догађа у балтичким државама за нас је неприхватљиво и без сумње ће се одразити на билатералне односе са тим земљама који су и без тога на крајње ниском нивоу“, наводи се у саопштењу Министарства.

Предузимали смо и предузимаћемо асиметричне мере, пре свега на политичком и економском плану, истичу у Москви.
„Одговорност за оно што се догађа у потпуности је властима балтичких држава које одбијају да схвате шта чине“, закључује се у саопштењу.
Летонија је, уз Литванију и Естонију, прва од република некадашњег СССР која је готово у потпуности искоренила совјетско наслеђе када је реч о споменицима. После почетка специјалне војне операције Русије у Украјини чешћи су постали случајеви вандализама према совјетским споменицима.
Подсетимо, пре неколико дана у Риги је срушен последњи елемент Споменика ослободиоцима.
Радови на демонтажи споменика Ослободиоцима Риге почели су 23. августа, а током припрема за рушење полиција је привела најмање шест особа од педесетак демонстраната који су се тамо окупили.
Парламент Летоније пре тога је суспендовао снагу клаузуле међувладиног споразума са Русијом о заштити споменика совјетским војницима, која омогућава да се демонтира споменик Ослободиоцима Риге.
Полиција је затворила приступ споменику, општинске службе су трактором уклониле цвеће положено 9. маја, а касније су становници града поново почели да га доносе.
Споменик Ослободиоцима у Риги - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
РУСИЈА
Богохулно и неопростиво: И балтичке земље повеле рат против совјетских споменика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала