- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Турска пет пута повећава цену проласка бродова са храном кроз Босфор и Дарданели

© Sputnik / Margarita ZorinaЗакат над проливом Босфор, Стамбул
Закат над проливом Босфор, Стамбул - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Турска повећава цену проласка бродова са храном кроз мореузе Босфор и Дарданели и најављује да ће пролазак бродова кроз црноморски мореуз порасти пет пута, пишу турски медији.
Нове цене ће почети да се обрачунавају од 7. октобра. Претпоставља се да ће годишњи приход Турске порасти до 200 милиона долара, са тренутних 40 милиона долара.
Турска је најавила да ће нагли пораст цена за пролазак трговачких бродова кроз мореузе Босфор и Дарданели створити додатне потешкоће за извоз житарица из Русије, који је и тако ограничен „скривеним санкцијама“, сматра председник одбора Савеза извозника житарица Русије Едуард Зернин.

„Поскупљење такси за пролазак бродова кроз Босфор 7. октобра, ствара додатан негативни ефекат за извоз руских житарица. У почетку је договор о коридору житарица пласирао на светско тржиште украјинско жито са значајним попустом, што је допринело смањењу цена за извоз руског жита. Ово поскупљење ће довести до повећања цена превоза и трошкова за извоз руског жита“, изјавио је Зернин.

Он сматра да није реч о затварању главне руске маршруте за извоз, али ће увећање бити негативан сигнал за руске извознике.
Како је Зернин навео, Турска је искористила своје право и за то је тешко могу окривити.

„Проблем је у томе што је она то урадила у максимално неповољном тренутку, када извоз руских житарица пати од скривених санкција, које нису укинуте као резултат ‘прехрамбеног споразума’, без обзира на уверавања највећих држава“, закључио је председник одбора Савеза извозника житарица.

Увећање цена ће бити у складу са правима која јој даје Конвенција из Монтреа из 1936. године. Она има право да наплаћује светионике и опслуживање бродова који пролазе кроз Босфор и Дарданели. Турска се, притом, обавезала да ће поштовати принципе међународног поморског права.
Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Специјална операција у Украјини
Украјина извезла милион тона пољопривредних производа: Испловила још три брода са житом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала