- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски министар о преговорима са „Гаспромом“: Надамо се позитивном исходу

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаГаспром
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Власти Бугарске воде преговоре са руском компанијом „Гаспром“ о обнављању испорука гаса и надају се позитивном исходу, саопштио је министар енергетике земље Росен Христов.
Како је прецизирао, „преговори се воде изузетно интензивно“.
„У контакту смо са 'Гаспромом' и покушавамо да приведемо преговоре крају са позитивним резултатом и да обновимо испоруке под условима који су повољни за нас. То су изузетно тешки преговори. Не ради се само о испорукама гаса, него и о условима плаћања у оквиру европских ограничења, о цени, роковима, заштити интереса 'Булгаргаса' и њихових права по уговору у случају арбитраже, уколико ствар дође до тога“, рекао је Христов за телевизију БНТ.
Христов је поновио да Бугарска неће успети да до краја године прими све количине гаса који је престала да добија крајем априла, те да стога бугарска страна жели да се испоруке те количине пребаце за 2023. годину, иако уговор са „Гаспромом“ истиче крајем 2022. године. Није желео да говори о механизму плаћања, али је истакао да ће Бугарска користити исту шему као и друге европске земље – Немачка, Италија, Грчка и Мађарска.
На питање да ли ће влада отворити рачун у рубљама, министар је казао да су то „све поверљиве информације“.
Истовремено је додао да чак и у случају да „Гаспром“ настави са испорукама, Бугарска не рачуна само на руску компанију, него тежи диверзификацији испорука и преговара са највећим страним нафтним и гасним компанијама, укључујући турске.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
РУСИЈА
Бугарски експерт: Громогласно смо одустали од руског гаса и сад смо у безизлазној ситуацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала