- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора: Могу ли побједници посљедњих парламентарних избора договорити нову владу

© Sputnik / Бобан НововићЦрногорски парламент
Црногорски парламент - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Један од лидера ДФ Андрија Мандић упутио је позив да се, након рушења владе Дритана Абазовића, поново разговара о рјешењу политичке кризе на шта су одговориле позитивно готово све партије из коалиције која је остварила побједу на парламентарним изборима у августу 2020. године.
Мандић је иницијативу изнео у уторак уз поруку да је ДФ спреман да преузме одговорност за Црну Гору уз поштовање свих преузетих међународних обавеза.
Мандића су партијске колеге претходних дана помињале као пожељног мандатара.

Да ли је могућ договор

За петак, 2. септембра заказана је сједница Скупштине на којој, према дневном реду, треба да се гласа о смјени предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић из СНП-а. Иницијативу за смјену Ђуровић потписао је 31 посланик ДФ-а, Демократа, Демоса, Уједињене и Праве Црне Горе. Није је потписала потпредсјендица Скупштине Бранка Бошњак из ПЗП. Права Црна Гора је позвала Ђуровић да до петка поднесе оставку, наводећи да би на тај начин СНП конкретно допринио договору побједника избора 30. августа.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
РЕГИОН
Двије године од историјске побједе у Црној Гори - још се не зна ко су побједници
Из СНП-а су раније саопштили да очекују да иницијатива буде повучена, а премијер Дритан Абазовић је јуче казао да је „покушај обезглављивања сваке институције, покушај дестабилизације Црне Горе“.
Став Демократа
Предсједник Клуба посланика Демократа у Скупштини Црне Горе Борис Богдановић потврдио је да ће се та партија одазвати на позив Демократског фронта за састанак 2. септембра.
Богдановић поставља само дилему да ли ће састанак бити одржан прије или после смјене предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић.
„Драго нам је што су УРА, СНП, НСД промијенили своје одлуке, те након изричитог става да након рушења ДПС Владе нема више 30. августа и састанака о рестарту. Њихова промјена сопствене одлуке је добар сигнал. Састанак је пријеко потребан. Остаје само да Клуб посланика одлучи да ли ће на састанак доћи прије или након разрјешења госпође Ђуровић и у ком саставу, односно ко ће га представљати“, казао је Богдановић.
Он истиче да је узалудан покушај спасавања предсједнице Скупштине.
„Покушај спасавања госпође Ђуровић која је производ коалиционог Споразума УРА-СНП са ДПС, тактикама наших колега, на исти начин као и покушај спасавања 43. ДПС Владе, неће успјети. Те је боље да исто и не покушавају, већ да се искрено однесу према оном што је предмет дијалога“, закључује Богдановић.

Иницијатива за смену Ђурковићеве камен спотицања

Мандић је на прес конференцији у уторак изразио наду да је још увијек могуће постићи политички споразум који народ очекује. Он вјерује да се могу превазићи неспоразуми у побједничкој коалицији са парламентарних избора.
Уједињена и Права Црна Гора су потврдиле присуство на састанку у петак и најавиле да ће подржати сваки договор бивше парламентарне већине. Из Уједињене су и изразили спремност да подрже лидера НСД-а Андрију Мандића за мандатара за састављање будуће Владе.
Српски патријарх Порфирије у Херцег Новом - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
РЕГИОН
Два разлога због којих је стављена тачка на уређење односа државе Црне Горе и СПЦ
С обзиром да Демократе не одустају од тога да се изгласа неповјерење предсједници Скупштине Данијели Ђуровић, то би могао бити камен спотицања или тачка договора некадашње парламентарне већине.
Лидер СНП-а Владимир Јоковић је изјавио да ће СНП размотрити Мандићеву понуду за разговор, када се изјасне они који су срушили Владу Дритана Абазовића.
„Што се СНП-а тиче, ми смо увијек спремни да разговарамо. Мислим да прво они који су оборили ову Владу треба да кажу да ли имају договор са ДПС-ом и да ли желе да уопште причају са старом парламентарном већином. Овдје мислим на Демократе и на оне друге који су срушили Владу, а зна се који су. Морамо видјети да ли они прихватају све ово и кад видимо да ли има смисла. Наравно, мора се консултовати и УРА јер без њих нема већине. УРА је била изузетно коректна приликом свих ових процеса. Ми негдје напросто сматрамо да треба да останемо заједно“, поручио је Јоковић.
Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић је саопштио да је спреман за разговоре.
„Проблеми се могу ријешити само дијалогом, све остало је примитивизам. Морамо разговарати једни с другима, можда је некад тешко, али ту смо“, казао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала