- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Годишњица убиства првог лидера ДНР - човека који је ушао у историју

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаМеморијални споменик првом лидеру ДНР Александру Захарченку
Меморијални споменик првом лидеру ДНР Александру Захарченку  - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Први лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Александар Захарченко, који је пре четири године погинуо у терористичком нападу, заслужено је ушао у историју не само Донбаса, већ и целе Русије, изјавио је лидер ДНР-а Денис Пушилин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Пролазе године, а на месту погибије Александра Захарченка се увек налази цвеће. Тако и треба да буде. Он се жртвовао за своје земљаке. Међутим, и након смрти херој Доњецке Народне Републике Александар Захарченко приближава нашу победу, јер се на њега угледају његови ратни пријатељи, који сада солобађају Донбас. Он је обичан момак из Доњецка, живео је тако да је заслужено ушао у историју не само Донбаса, већ и Русије“, написао је Пушилин на Телеграму.

Он је обратио пажњу на то да у разним деловима Русије називају улице и тргове његовим именом.
Лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник је навео да је Захарченко „преузео на себе да руководи братском републиком у најтежем тренутку за народ Донбаса и успео је да сагради државни систем и да направи нормалан живот за младу земљу која је правила прве државне кораке“.
„Данас савезничке снаге ЛНР, ДНР и Русије приближавају то ка чему је стремио и о чему је маштао народни лидер Донбаса, који је ослобођен од украјинске окупације“, написао је на Телеграму.
Александар Захарченко је био један од командира полиције Донбаса, који је стао у заштиту становника региона, који су одбили да прихвате исход државног преврата у Украјини 2014. године. У августу 2014. године Захарченко је био председник Савета министара ДНР, победио је на изборим у републици 2. новембра 2014. године. Смртно је рањен 31. августа 2018. године након експлозије у Доњецку. У том терористичком нападу је погинуо његов телохранитељ, а рањено је 12 људи.
Портрет Александра Захарченка на згради Доњецког позоришта - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2019
Утврђени налогодавци и извршиоци убиства Захарченка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала