- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пропао покушај ЕУ да уведе забрану виза грађанима Русије

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније  - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Министри иностраних послова Европске уније нису успели да усагласе заједничку забрану издавања виза грађанима Русије, јер су многи од њих, укључујући Мађарску, били против те одлуке, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Што се тиче питања виза – на саветовању шефова дипломатије земаља ЕУ није било сагласности у вези с увођењем опште забране виза за Русе. Неће бити опште забране издавања виза, много министара земаља-чланица је било против тога, укључујући и мене“, рекао је Сијарто.
Он је додао да је већином гласова Европска унија одлучила да раскине споразум са Русијом о упрошћеном визном режиму.
„Истовремено, Европска унија ће раскинути уговор с Русијом о упрошћеном визном режиму, за то је прикупљена довољна већина гласова земаља-чланица. Суштина је, међутим, у томе да неће бити опште забране издавања виза Русима“, нагласио је Сијарто.
У Прагу је данас одржан неформални састанак шефова дипломатије земаља Европске уније. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је раније рекао да земље-чланице ЕУ имају различите ставове о визном питању, али да ће он радити на достизању јединства, односно јединствене и заједничке позиције.
Лист „Фајненшел тајмс“ је раније пренео да Пољска, Финска, Естонија, Летонија и Литванија захтевају од Европске комисије да пооштри визну политику према Русији, а да, док се то не догоди, намеравају да предузму мере на националном нивоу.
Према документу у који је лист имао увид, Пољска, Финска и балтичке земље су затражиле да Европска комисија предложи „одговарајуће визне мере“, које би „у знатној мери смањиле прилив руских држављана у Европску унију и шенгенску зону“.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Борељ: Не подржавам идеју потпуне забране издавања виза Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала