- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: Не подржавам идеју потпуне забране издавања виза Русима

© AP Photo / John ThysВисоки представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да не подржава идеју потпуне забране издавања виза грађанима Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„То је противречан предлог. Неке земље су већ предузеле одређене мере, док друге не планирају да их подрже. Мислим да није добра идеја да се свим Русима забрани улазак у ЕУ. Требало би да делујемо селективније“, рекао је он наступајући на међународној конференцији у шпанском граду Сантандер.
По његовом мишљењу, великим руским бизнисменима не би требало дозволити улазак у ЕУ, али постоји велики број Руса који желе да напусте земљу и додао да ЕУ не би требало да им затвара врата.

У последње време, представници низа западних земаља позивају да се забрани издавање виза Русима, међутим, није било јединственог става по овом питању.

У Кремљу су изјавили да се надају да ће ЕУ трезвено размишљати на тему издавања шенгенских виза и додали, да у случају да се Русима забрани издавање виза да ће Русија одреаговати крајње негативно и предузети контрамере.
Раније је естонска премијерка Каја Калас изјавила да Естонија подржава ову забрану. У финској влади су навели да ће земља од почетка септембра преполовити број захтева за визе које су примљене у Русији и то на 500 дневно. Осим тога, парламент Летоније је позвао земље ЕУ да престану са издавањем виза грађанима Русије и Белорусије. Истовремено су се и бројне земље ЕУ, укључујући Грчку и Кипар, успротивиле забрани издавања виза за Русе.
Очекује се да ће се питање виза решавати на неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Прагу у периоду 30-31. августа.
Грчка застава - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Грчка и Кипар против забране издавања туристичких виза Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала