Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик на Јарињу: Како сада изгледа улазак на Косово и Метохију

© Sputnik / Миленко КовачевићАдминистративни прелаз Јариње
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
На административним прелазима који из централне Србије воде према Косову и Метохији данас у 7 часова постављенe су табле на којима стоји објашњење о споразуму који је 27. августа постигнут између Београда и Приштине у вези са улазно-излазним документима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У пракси то значи да ни грађанима Србије, као ни грађанима КиМ убудуће неће бити потребни додатни папири како би се кретали територијама Србије односно Косова и Метохије.
Како за Спутњик наводи Душан Радаковић, из Центра за заступање демократске културе, овај договор се не тумачи као признање Косова, већ је јако користан за Србе са севера, као и за Србе који живе у централној покрајини јужно од Ибра.
„Постављени дисклејмери, у којима се објашњава да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине је искључиво из практичних разлога. Имамо слободу кретања са обе стране. Подсећам, у Косовској Митровици имамо око 10.000 студената који долазе из централне Србије. Са друге стране, за грађане из централног дела Косова и Метохије, сада су отворена још три административна прелаза“, објашњава Радаковић.
Према његовим речима, сваки дијалог је добар, јер је боље годинама преговарати, него један минут било каквог сукоба. Срби жељно ишчекују позитиван исход преговора, да могу коначно нормално да живе као сав остали свет.
Радаковић каже да се у дисклејмерима наводи, да коришћење личних карата које је издала Приштина не може да се тумачи као пристанак Београда на одступање од Резолуције СБ УН 1244. Дисклејмери су постављени дан уочи почетка примене новог режима и двојезични су – написани су на српском и енглеском језику.
Репортери Спутњика су се уверили да без проблема тече саобраћај на административном прелазу Јариње.
Дисклејмер на административном прелазу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Обавештења да се договор не тумачи као признање Косова постављена на административним прелазима
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Појачано присуство Кфора на северу Косова - напето пред 1. септембар /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала