Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Свако пето дете у Србији гојазно

CC0 / Pixabay/Joshua Choate / Деца се играју напољу
Деца се играју напољу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Свако пето дете у Србији је гојазно, а број гојазних у последње четири деценије повећао се чак 10 пута, рекао је председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис.
Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис рекао је да се стање код деце погоршава када је реч о болестима које су зависне од физичке активности.
„Сада имамо више гојазних него пре две деценије, у последње четири деценије број гојазних се повећао 10 пута и свако пето дете у Србији је гојазно. Проблем је и пораст шећерне болести. То је по правилу дијабетес типа 1. Највећи пик ове болести био је 2021. за време ковида, када је са 13 оболелих на 100.000 порастао број на 17,1. Знамо да су вирусне инфекције окидач за појаву шећерне болести“, нагласио је Константинидис.
Будући да је почетак школске године, Константинидис каже како педијатри истичу корист од одласка у школу, без обзира на опасност од ковида, а ковид, и ако се деси, имаће блажи облик. Када је реч о вакцинацији против ковида, истиче да је у свету најмањи успех постигнут код деце.
Каже да се и заборављене болести вребају иза ћошка и апеловао је да се обави редовна вaкцинација код деце. Говорећи о ХПВ вакцини, напоменуо је да је то препоручена вакцина која се даје и девојчицама и дечацима и у 90 одсто случајева спречава рак грлића материце, али и рак усне дупље, гркљана, карцином пениса и кондиломе, преноси РТС.
Дијета — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пет навика које ће вам помоћи да се решите вишка масти на стомаку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала