- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Обуставићемо испоруку нафте земљама које подрже ограничење цена руског горива

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаНафтна платформа у Балтичком мору
Нафтна платформа у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Москва не намерава да испоручује нафту земљама које подрже предлог о ограничавању цене руског горива, изјавио је потпредседник руске Владе Александар Новак.
„По мом мишљењу – то је потпуни апсурд“, рекао је Новак, коментаришући иницијативу земаља-чланица Г7 да представе поменути план.
Како оцењује, покушаји мешања у тржишне механизме у тако важној грани индустрије довешће до дестабилизације и угрожавају комплетно нафтно тржиште што може да доведе до катастрофе у сфери енергетске безбедности у целом свету.
„А за то ће, пре свега, платити европски, амерички потрошачи који већ данас плаћају високе цене због дестабилизирајућих фактора које они предузимају. Конкретно, санкционих ограничења“, рекао је Новак, истичући да Русија не планира да послује по нетржишним условима.
Истовремено је додао да се руске нафтне компаније припремају за увођење ембарга ЕУ.
„Наше компаније знају за децембар, спремају се за то. Они ће сигурно имати у виду децембар и зато су сви планови направљени тако да сачувамо садашње нивое“, рекао је Новак.
Раније је портпарол Беле куће за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио да ће министри финансија земаља чланица „Велике седморке“ (Г7) 2. септембра размотрити иницијативу да се ограничи цена руске нафте.
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Бела кућа: Г7 разматрају могућност ограничења цена руске нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала