- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска спречила тактички десант украјинских снага у близини Запорошке нуклеарке

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаНапад на Запорошку нуклеарну електрану
Напад на Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије су јутрос око седам сати по московском времену спречиле покушај тактичког искрцавања украјиских диверзаната, на неколико километара од Запорошке нуклеарне електране, саопштило је Министарство одбране Русије.
Украјински диверзанти који су покушали да заузму Запорошку нуклеарну електрану су блокирани, у току је њихова ликвидација, наведено је у саопштењу.
„Диверзанте су блокирали одреди Руске гарде, који штите Запорошку атомску централу, као и одреди Оружаних снага Русије који су дошли као појачање. У току је ликвидација диверзионе групе Оружаних снага украјине, уз учешће борбених хеликоптера“, саопштило је Министарство.
Према саопштењу локалних власти, од 60 украјинских диверзаната, око 40 њих је већ ликвидирано.
Министарство одбране Русије је претходно саопштило да је око 60 украјинских диверзаната јутрос покушало да заузме Запорошку нуклеарну електрану, а да је руска борбена авијација предузела мере да уништи противника.
„Јутрос око шест сати по московском времену две диверзионе групе украјинске војске, у којима је било до 60 људи, на седам чамаца су се искрцале на обалу Каховског резервоара с водом, три километра североисточно од Запорошке нуклеарне електрне, и покушале да заузму атомску централу“, наведено је у саопштењу.
У Министарству одбране Русије је прецизирано да су „предузете мере да се уништи противник, укључујући употребу борбене авијације“.
Према наводима Министарства, украјинска војска од осам сати по московском времену напада артиљеријом место на које треба да дође мисија Међународне агенције за атомску енергију, у области насеља Васиљевка.
„Четири пројектила су експлодирала на удаљености од 400 метара од првог енергетског блока“, наведено је у саопштењу.
Министарство је, такође, саопштило да су снаге Кијева у среду упутиле три дрона-камиказе ка Запорошкој нуклеарки, али да су сви уништени.
Министарство је додало да је циљ кијевског режима да провокацијом онемогући долазак радне групе Међународне агенције за атомску енергију у Запоршку атомску централу.
Запорошка нуклеарка се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодар. То је највећа нуклеарна електрана у Европи, по броју блокова и капацитету. Од марта је централа под заштитом руске војске, а њом управља украјински оператер.
Руска војска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руска авијација и артиљерија уништиле шест украјинских штабова и америчку хаубицу М777
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала