- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европа диже ограде: Зашто је Брисел одлучио да укине визне олакшице за држављане Русије

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаЗаставе ЕУ и Русије
Заставе ЕУ и Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Одлука Брисела да укине визне олакшице и пооштри процес издавања виза држављанима Русије је без преседана. Циљ ЕУ је, како кажу руски експерти, да се унесе немир међу руске грађане, али представници ових земаља не схватају да овим поступком једино себи пуцају у ногу.
Руски политиколог Јуриј Светов каже да су ову идеју предложиле балтичке државе, Пољска је подржала њихову одлуку. Оснивачи Европске уније – Француска , Италија, Шпанија и Немачка нису биле за потпуну забрану издавања веза, али је под притиском агресивних русофоба постигнут договор да се укину визне олакшице и пооштри процес издавања виза држављанима РФ.
Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко назвао је мере Европске уније „дивљаштвом и срамотом“. Према његовим речима, кршење, заобилажење или излазак ЕУ из споразума о визним олакшицама са Русијом неће остати без последица.

Дискриминација Руса

Према речима Светова, овим поступком, Брисел жели да изолује руски народ од света и изазове немире у Русији.
„Надају се да ће такве мере изазвати масовне протесте против власти у руској држави. Они мисле да ће људи ако имају потешкоће у путовању у иностранство, изаћи на улице, учествовати у свакојаким акцијама, вршити притисак на власт и за ову ситуацију окривити руског председника Владимира Путина“, објашњава стручњак.
Уз то, како каже, Европској унији Руси и све што је руско су иначе трн у оку:
„У овим земљама су блокирани сви руски канали и радио-станице. Они својим грађанима представљају само једну тачку гледишта. Боје се присуства руских држављана у Европи. Руски туриста ће за њих бити, такорећи, живи доказ да се у овој земљи живот одвија нормално, као и да се у Русији налази много људи који имају позитиван став према својој држави и прилику да путују по свету. То се њима не свиђа“, констатује Светов.
Слично мишљење дели и први заменик шефа Међународног комитета Савета Федерације Русије Владимир Џабаров. Према његовим речима, Европа на овај начин покушава да се огради од руске државе.
„Они се плаше јер стално лажу о руској политици. Многи наши ТВ канали у Европи више не раде. Нема могућности да се сазна истина о Русији“, објашњава стручњак.

Пуцају себи у ногу

Џабаров објашњава да многе земље схватају да је одлука Брисела изузетно погрешна.
„Поуздано знам да је Шпанија само ове године, због чињенице да руски туристи нису ишли у ову земљу, изгубила више од једне милијарде евра, а Грчка око 700 милиона. Овде се не ради само о визама, него и о директним летовима. Летови се врше само преко Турске. Због тога, мислим да ће се пожелети наших туриста, захваљујући којима су пунили своје буџете. Руски туристи су изузетно великодушни“, објашњава саговорник, додајући да ове земље нису ни свесне колико ће им ова одлука нанети штете.
Према његовим речима, постоје и друге земље у које руски народ може да оде са великим задовољством.
„Зашто они мисле да Руси маштају о томе да посете земље Шенгенске зоне? Или, на пример, балтичке државе? Наш народ може да оде у Србију – земљу коју волимо и поштујемо, као и у Тајланд, Кину , Индију и у многе земље Египта, Емирата“, истиче саговорник Спутњика.
На питање како ће Русија реаговати на одлуку Европске уније, Џабаров каже да сматра да руска држава треба да одговори истом мером – да престане да издаје визе представницима ових земаља, укључујући Летонију, Естонију и Литванију.
„Русија ово неће урадити намерно, већ ћемо то искључиво сматрати мерама одмазде“, наглашава сенатор.
Грушко је изјавио да ће Русија одлучити да ли ће мере бити симетричне, асиметричне или неке друге које ЕУ не очекује.
„Ако је Брисел одлучио да поново пуца себи у ногу – то је њихов избор“, рекао је он.
Подсетимо, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је да су земље ЕУ постигле политички договор о суспензији споразума о визним олакшицама са Русијом.
„Донели смо политичку одлуку о потпуној суспензији споразума (о визним олакшицама између Русије и Европске уније). То значи да ће се значајно смањити број издатих виза, теже и дуже ће се добијати визе“, изјавио је он и истакао да је реч о „паневропском приступу који ће спречити куповину виза“ за Русе.
Према речима Бореља, ЕУ од средине јула бележи озбиљан прилив руских грађана у суседне земље, што „угрожава безбедност ових држава“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров о ограничавању виза за Русе: Русија неће одговарати глупошћу на глупост Европске уније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала