Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ово нисмо имали 10 година – јединствена шанса“: Лајчак о дијалогу Београда и Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сматра да тренутни политички календар представља јединствену шансу за процес нормализације односа Београда и Приштине, јер како наводи, не предстоје избори ни на Косову, ни у Србији, али ни у ЕУ и САД.
„Имамо сада јединствену шансу у политичком календару, нешто што нисмо имали најмање десет година, а то је да од сада до 2024. немамо изборе у Србији, као и на Косову, те и нема великих избора у Европи, а ни у САД“, навео је Лајчак у интервјуу агенцији АПА.
То значи да нема „препрека у политичком календару“ и да могу да се праве „прави напретци“, сматра Лајчак.
„Ова и идућа година су одлучујуће ијединствене и била би велика грешка ако не би искористили тај временски прозор“, поручио је он.
Подршку Лондона и Вашингтона процесу нормализације односа Београда и Приштине Лајчак види позитивно, пренсои Танјуг.
„Иако формално није више чланица ЕУ посматрам Велику Британију као део заједничких напора, а имамо и веома добру сарадњу са САД“, нагласио је он.
Лајчак је, у вези договора Београда и Приштине о слободи путовања, казао да је то решење једног важног питања, који се многим грађанима у западној Европи чини незначајним.
„Не смемо заборавити да смо на северу Косова 31. јула били веома близу новом насиљу и желели смо по сваку цену избећи понављање тога 31. августа. Уочи договора имали смо 18. августа „добар састанак“ председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија у Бриселу“, објаснио је он.
Указао је да сада треба да се пронађе решење за следећи конфликт везан за признавање регистарских таблица, за шта је рок до 31.октобра.
„То је скоро, али два месеца је боље од два дана или две недеље. Ми смо већ током састанка у Бриселу изнели више предлога и даље ћемо са Приштином и Београдом сарађивати како би осигурали да то не буде даље питање за конфронтацију и насиље“, најавио је он.
Лајчак је важним и позитивним оценио што су Вучић иКурти током састанка у августу били сагласни да би требало редовније да се састају, једном месечно, како би разговарали о „путу у будућност“.
Упитан за улогу Москве Лајчак је истакао да нема сумње да је интерес Москве да подстиче нестабилност на Балкану и да збуњује људе како не би знали шта је истина и коме треба да верују.
Међутим, наглашава да Русија није главни актер на Балкану.
„Ми смо главни актер. Ми, ЕУ, имамо инструменте, имамо понуду чланства, а Русија користи само простор који остављамо отвореним“, објаснио је он додајући да је важно да ЕУ поштује своја обећања.
Рекао је да се не треба бојати Русије, већ се сконцентрисати на сопствене задатке.
Кетрин Ештон - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
СВЕТ
Портпаролка ЕУ: Ештон се неће прикључити Лајчаковом тиму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала