- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Енергетско тржиште Европе у грозници

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Енергетско тржиште, пре свега европско, захватила је грозница, јер су антируске мере изазвале кризу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Видите како је енергетско тржиште у грозници, пре свега у Европи. Антируске мере које су предузете довеле су до веома, веома дубоке кризе. Довеле су до ситуације у којој Европљани за огромне суме, потпуно неоправдане, купују течни гас, при чему у великој мери од САД. Америчке компаније се богате, а европски порески обвезници осиромашују. Видећемо како ће се развијати процеси када је реч о нафти, у случају да буду донете сличне апсурдне одлуке“, рекао је Песков.
Он је додао да је Русија спремна за све варијанте, да има алтернативне сценарије развоја ситуације, али да се поуздано може говорити о томе да ће повећање цена руског гаса довести до суштинске дестаблизације нафтног тржишта.
Портпарол Кремља је, такође, рекао да ће руска нафта која не буде стизала у Европу кренути алтернативним правцима у земље које раде у складу с тржишним условима.
„Овде се може лаконски подсетити на јучерашње изјаве вицепремијера Александра Новака који је задужен за контакте с организацијама у нафтној сфери, као што су ОПЕК и ОПЕК плус. И Новак је јуче недвосмислено и јасно рекао да земље које се придруже потенцијалном лимиту за цене руске нафте неће моћи да добијају тај енергент од нас. Једноставно нећемо на таквим бесмисленим принципима да сарађујемо с њима“, рекао је Песков.
Он је, такође, истакао да „Гаспром“ није одговоран за одсуство технолошких резерви које доводи у опасност поузданост цело гасно-транспортног система „Северног тока“.
„Нема технолошких резерви, ради једна турбина, па размислите. Не постоји сопствено прављење резерви, и то не кривицом 'Гаспрома'. Поузданост рада цело система је због тога у опасности“, рекао је Песков.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
„Гаспром“: „Северни ток“ обуставља рад на три дана због планског ремонта; расту цене гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала