- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Украјински напади на Запорошку нуклеарку стварају реалну опасност од катастрофе у Европи

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Украјински напади на Запорошку нуклеарну електрану стварају реалну опасност од катастрофе у Европи, то је у суштини нуклеарни тероризам, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на саветовању одржаном у ресорном министарству.
„Изводећи нападе на објекте атомске централе, Кијев ствара реалну опасност од нуклеарне катастрофе у Европи. Према међународном праву, то није ништа друго него нуклеарни тероризам“, рекао је руски министар.
Он је додао да, без обзира на долазак стручњака Међународне агенције за атомску енергију, провокације Кијева и даље трају. У четвртак је украјинска војска гађала не само Запорошку нуклеарку него и маршруту којом су се кретали чланови мисије.
Руска војска је, такође, спречила покушај заузимања атомске централе, ликвидиравши две диверзионе групе које су покушале да изведу десант на околну територију.

Руска војска нема тешко наоружање у области Запорошке нуклеарке

Сергеј Шојгу је, такође, нагласио да Оружане снаге Русије немају тешко наоружање у области Запорошке нуклеарне електране.
„Украјинске власти отворено лажу да Оружане снаге Русије, наводно, прикривајући се важним енергетским објектима, гађају Оружане снаге Украјине из далекометних артиљеријских система. Одговорно изјављујем да тешко наоружање на територији атомске централе и околних области немамо. Надам се да ће се комисија Међународне агенције за атомску енергију у то и лично уверити“, рекао је министар.
Шојгу је навео да Оружане снаге Украјине од средине јула, користећи западно наоружање, редовно гранатирају инфраструктуру Запорошке нуклеарке.

„Од 18. јула забележено је 29 напада, испаљено је 120 артиљеријских пројектила и употребљено 16 дронова-камиказа“, рекао је Шојгу.

Руски војни министар је, такође, рекао да очекује да ће резултати мисије Међународне агенције за атомску енергију бити представљени светској јавности.
Према његовим речима, САД и Европска унија намерно прећуткују каква је ситуација око централе, подстичући самим тим неразумна дејства Украјине.
„Русија чини све да осигура безбедно функционисање Запорошке нуклеарне електране. Очекујемо да ће објективни резултати делатности мисије Међународне агенције за атомску енергију стићи до светске јавности“, рекао је Шојгу.
Он је нагласио да ће, у случају даљих провокација, сву одговорност за евентуалне ванредне ситуације, сносити украјинске власти.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Оборен јуришни дрон код нуклеарке; сукоби на протестима у Немачкој због испорука оружја Кијеву
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Руска ПВО у августу пресрела 226 пројектила „химарс“, заузето место Пески
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала