- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шолц негирао могућност прекида увоза руског гаса у Немачку

© AP Photo / Michael SohnНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је током разговора са суграђанима у граду Есену могућност обуставе увоза руског гаса, без обзира на то што сада стижу само ограничене количине тог енергента.
„Европска унија није увела санкције на увоз гаса, пре свега због западноевропских земаља, не превасходно због Немачке... други не могу тако брзо да нађу себи алтеративу“, рекао је Шолц одговарајући на питање зашто Немачка једноставно „не заврне руску славину“.
Шолц је додао да је Немачка на време донела одлуке које се тичу попуњавања гасних складишта, покретања електрана на угаљ и изградње терминала за течни природни гас.
„Пошто смо се побринули за то и успели све то да изградимо, сада можемо да кажемо да ћемо превладати ситуацију у вези с енергетским снабдевањем. То ће, међутим, бити теже уколико одустанемо од онога што, макар и у малим количинама, стиже из Русије. Не треба превише да отежавамо себи живот, то је моје лично уверење“, рекао је Шолц.
Канцелар је додао да Немачка ипак треба да шири своју инфраструктуеу за увоз гаса, како никада не би била зависна.
Према његовим речима, потребни су гасоводи из Јужне Европе, на пример Шпаније и Португалије, који ће такође снабдевати Немачку.
„Било би много једноставније када би постојао гасовод, од којег су годинама одустајали. Сада ја очекујем да ће он ићи кроз Француску, можда кроз Италију... и тада ћемо видети промене, ако земље Јужне Европе пронађу нове изворе за увоз гаса из Африке, Азије, одакле могу да га добију без учешћа Русије. То ће бити подршка и светском тржишту и нама“, рекао је Шолц.
Немачки канцелар је, такође, рекао да жели да настави разговоре с председником Русије Владимиром Путином, додајући да је у тесном контакту с руским колегом.
„Сретао сам се с руским председником у Москви за дугачким столом. Много пута сам разговарао с њим телефоном. И рећи ћу јасно, наставићу то да радим“, рекао је Шолц.
Немачки канцелар води серију дијалога са суграђанима, током које планира да посети свих 16 федералних округа Немачке. Први сусрет одржан је у Либеку, а потом у Магдебургу.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров: Западне елите се воде логиком прошлости и жмуре на појаву нових центара моћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала