- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Видљиви и детаљи: Објављен до сада најквалитетнији подводни снимак „Титаника“ /видео/

© Фото : Youtube/OceanGate Expeditions/PrintscreenОстаци потонулог брода Титаник
Остаци потонулог брода Титаник - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Остаци потонулог брода „Титаник“ снимљени су у до сада највишој резолуцији, а компанија „Оушн гејт експедишнс“ која га је начинила, објавила га је на друштвеним мрежама.
Нови снимак високог квалитета је у резолуцији 8к (8.000 пиксела по дужој страници), што одговара резолуцији нешто већој од 33 мегапиксела. На њему се види прамац брода, сидро, палуба број један, као и огромни сидрени ланац са задивљујућим детаљима.
„Један од најневероватнијих делова снимка приказује један од котлова који су пали на океанско дно када се „Титаник“ распао на два дела“, рекао је Рори Голден из „Оушн гејта“. Голден је објаснио да су котлови први примећени када је олупина „Титаника“ идентификована 1985. године.
На снимку се види и детаљ који до сада никада није снимљен пошто је брод потонуо – назив произвођача сидра, „Ноа Хингли и синови“, који је на новом видео-снимку јасно читљив.
„Веома је узбудљиво што смо после толиких година открили нове детаље који нису били тако видљиви претходним генерацијама камера“, каже Голден, који је дугогодишњи ронилац.
Овакви снимци помажу научницима да испитају промене на олупини, која се полако распада на дубини од 4.000 метара испод површине Атлантског океана, у близини Њуфаундланда у Канади, преноси РТ.
„Титаник“ је био један од највећих путничких бродова, а потонуо је 15. априла 1912. године пошто је ударио у ледену санту на свом првом путовању од Саутемптона у Великој Британији до Њујорка у САД.
Од 2.224 људи који су били на броду, више од 1.500 их је изгубило у живот, што је била једна од најсмртоноснијих поморских несрећа у то време.
Титаник 2 - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
СВЕТ
„Титаник 2“ ускоро креће на историјско путовање /видео/
Титаник - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
ДРУШТВО
Нови излет на Титаник: Папрена цена посете најпознатијој олупини брода /видео/
Брод Титаник - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2017
Нова верзија краја „Титаника“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала