Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија је на европском путу, али не треба због тога да себи „сече ногу“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Србија је на европском путу, али не треба због тога да себи „сече ногу“ и одрекне се пријатељства и сарадње са државама као што су Турска или Мађарска, рекао је председник Србије Александар Вучић на конференцији после Самита Отвореног Балкана у Београду.
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да народи са Балкана треба да верују у себе и своје потенцијале, што показује и најбоља идеја Отвореног Балкана коју су створила три народа и која је само њихова.
„Нисмо најбољи у свему, али нисмо ни најгори, а ако радимо заједно можемо да будемо мотор развоја у Европи“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије после Самита у Београду.
На питање новинара албанске телевизије Кљан, зашто су самиту присуствовали и министри Турске и Мађарске, ако се за Отворени Балкан каже да је иницијатива која треба да убрза европске интеграције, и да ли јој ове две земље штете, Вучић је рекао да се не треба одрећи пријатељства тих земаља због нечега што је неко обећао.
„Да се одрекнемо пријатељства са Турском која има 90 милиона становника или са Мађарском која помаже око гаса и свега што смо тражили“, упитао је Вучић наводећи да смо на европском путу, али да због тога не треба себи да „сечемо ногу“.
Додао је и да је задатак три земље тежак да зиму презиме и да струје имају сви, укључујући и Приштину.
Вучић је напоменуо да су на самит позвани и министри Грчке и Италије, али да нису могли да дођу, при чему је Италија послала свог амбасадора, а да за разлоге Грчке не зна.
Напоменуо је да поносан због организације сајма вина и на то што су то три земље саме заједно направиле - довели људе из БиХ, Црне Горе, што је дошло 49 винских кућа из Северне Македоније, што су представљене нове сорте вина из Албаније.
„Сви су дошли у Београд и Србију и показали смо нешто и Европи и свету“, рекао је Вучић и указао да нико није помагао да су то ове земље саме урадиле и да не треба да се стиде свог успеха.
„Ми увек на Балкану себе потцењујемо и кажемо да смо нижа раса и нижа бића и неко ко је успешан само ако служи некоме другом, а имамо огроман потенцијал када смо заједно, не верујемо у себе већ деценијама“, указао је Вучић.
Приметио је да увек има људи који ће у свему да нађу нешто негативно, али је упитао зар није за похвалу то што су превазиђени неспоразуми Србије и Албаније, што су сви проблеми са Северном Македонијом решени, што се покушава и са Црном Гором.
„Наш циљ је мир, стабилност и напредак земље“, рекао је Вучић.
Када је реч о Европској унији, Вучић је рекао да је Србија на европском путу, али да за њега данашњи самит није мање важан, рецимо од заседања Европског савета.
„Ово је најважнији састанак, за нас не постоји нико важнији, ово је састанак са комшијама са којима живимо и који једни другима морамо да помогнемо. Јуче смо показали да умемо да будемо бољи од већине света“, истакао је Вучић.
Он је захвалио представнику ЕУ Емануелу Жиофреу што присуствује самиту и позвао ЕУ да цео Западни Балкан ставе у свој пројекат помоћи земљама које плаћају скупу електричну енргију преко зиме.
„Макар 10 посто добили, била би огромна помоћ ЕУ и унапред им се захваљујем“, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
СРБИЈА
„Дошло време да сарађујемо“: Главне поруке са самита Отворени Балкан /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала