- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почела Летња оперска академија „Роси феста“: Пучинијева опера на броду на Сави

© Фото : Роси ФестНародно позориште у Београду
Народно позориште у Београду - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Друга едиција Летње оперске академије „Роси феста“ почела је 1. септембра извођењем Пучинијеве једночине опере „Плашт“ и ди-џеј сета на београдском броду „20/44“.
Овај аутентичан приступ спајања поп кутуре са класичним жанром вођен је редитељском идејом Ане Григоровић, а под диригентском управом директора фестивала Стефана Зекића.
Продукција „Роси феста“и „Опера Лаба“ иновативно приступа хиперреализму ове опере њеним измештањем из позоришне сале у простор брода укотвљеног на обали реке Саве. Брод „20/44“ представља култно место београдског клабинга, настало управо из идеје преиспитивања и проширивања граница слободе и конвенција.
„Site specific“ изведба опере „Плашт“ пионирски је потез у Србији и представља искорак у преиспитивању потенцијала оперског жанра и креирању нове публике.
Пратећи тематику „Роси феста“, у оквиру Европског дана јеврејске културе ће се одржати и Гала концерт у Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“, у недељу 4. септембра са почетком у 20 часова.
Репертоар је састављен од атрактивних оперских нумера и нумера класичне музике, писаних од стране јеврејских композитора односно са тематиком која се тиче јеврејске културе, док су учесници програма Српско-јеврејско певачко друштво – хор „Браћа Барух“, Јеврејски камерни оркестар под уметничким руководством проф. Ладислава Мезеија и полазници Летње оперске академије „Роси феста 2022.“
Како су развој и надградња неопходних професионалних вештина за младе оперске уметнике у складу са светским токовима један од приоритета фестивала и ова Летња оперска академија нуди младим певачима мајсторски курс са диригентима Адијем Баром Соријом и Стефаном Зекићем, као и трибину на тему функсионисања савременог оперског бизниса са нашом светски афирмисаном певачицом Сањом Анастасијом.
Велику захвалност на подршци фестивал дугује пријатељима фестивала: Јеврејској општини Београд, амбасади Израела у Београду, фондацији „Буки Финци“ и анонимним донаторима.
Више информација о куповини карата као и сваком догађају понаособ можете наћи на интернет страници фестивал www.rossifest.org.
Концерт Синагогалног ансамбла из Берлина и хора Браћа Барух из Београда - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
КУЛТУРА
Музички фестивал „Роси фест“ од 25. до 29. јануара у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала