- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Америка у Украјини тестирала опасне вакцине и могла да изазове епидемију куге

CC BY 2.0 / Army Medicine / Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик
Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије поседује доказе да је Вашингтон 2005. године пребацио у Украјину испитивања вакцина које су изазивале мноштво компликација код испитаника, саопштио је начелник Снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

„Желео бих посебно да скренем пажњу на још један документ који имамо на располагању, а тиче се тестирања вакцине против туларемије на америчким војницима 2004. године коју је развио Истраживачки институт за инфективне болести копнене војске САД 'Волтер Рид'. Током испитивања у којима су учествовала 1.064 човека, регистровано је 468 случајева компликација, што умногоме објашњава чињеницу да су таква високо ризична испитивања пребачена ван националне територије. О томе сведочи и споразум потписан између Министарства здравља Украјине и Министарства одбране САД годину дана након ових студија, 29. августа 2005. године“, рекао је Кирилов.

Министарство одбране Русије примећује публикације, које се појављују у страним медијима, са нервозном реакцијом САД на осетљива документа о биолошком истраживању која је објавила руска војска и наводи да Вашингтон предузима мере како би од руске стране сакрила потенцијалне сведоке који су блиски реализацији затворених војно-биолошких програма Пентагона у Украјини.

САД могле да изазову епидемију куге

Сједињене Америчке Државе се интересују колером и кугом, а употреба ових патогена може бити представљена као природна епидемија, рекао је Кирилов.

„Правац рада Пентагона није у складу са актуелним проблемима украјинског здравства, где су главне болести: морбили, рубеола, туберкулоза, сида. Америчке наручиоце интересује потпуно другачија номенклатура: колера, туларемија, куга, кримско-конгоанска грозница, хантавируси“, рекао је Кирилов.

Како је прецизирао, поменути патогени су проучавани у оквиру такозваних украјинских пројеката „Ју-пи“ и „Теп“.

„Интересовање америчких војних биолога повезано је са тим што ти патогени имају природна жаришта како на територији Украјине, тако и Русије, а њихова примена се може представити као природна епидемија. Активност биолошких лабораторија и програм такозваног реформирања украјинског здравства, који реализују САД, довели су до неконтролисаног раста оболевања од посебно опасних и економски значајних инфекција“, појаснио је Кирилов.

Како је рекао, на територији Украјине се примећује пораст броја оболелих од рубеоле, дифтерије, туберкулозе, а оболевање од морбила порасло је више од 100 пута. Осим тога, ситуација са афричком свињском кугом значајно се погоршала, а укупни губици пољопривредне индустрије у земљама источне Европе због ове болести премашили су 2,4 милијарде евра.
Он је такође рекао да се у оквиру борбе против заразних болести у Украјини, како тврди амерички војни ресор, и обезбеђивања санитарног и епидемијског благостања, не пружа хуманитарна помоћ, не предузимају се мере за вакцинацију становништва и лечење оболелих. Штавише, вакцинација против малих богиња и рубеоле је смањена за 70% у односу на 2008. годину.

Пентагон пребацује у друге земље незавршене програме из Украјине

По речима Кирилова, програме биолошког оружја који нису завршени у Украјини, Пентагон намерава да у најкраћем року пребаци у друге земље на постсовјетском простору и земље Источне Европе попут Бугарске и Чешке, као и балтичке земље.
Ширење мреже биолошких лабораторија, на основу којих је могуће стварање и складиштење компоненти биолошког оружја, ствара претњу војној безбедности Русије.

Америка направила дрон који може ширити заражене инсекте

У САД су патентирана техничка средства за испоруку и примену биолошког оружја на бази беспилотне летелице са контејнером за ширење заражених инсеката, саопштио је начелник Снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
Према његовим речима, постоји документ о беспилотној летелици за ширење заражених инсеката у ваздуху који је издала америчка Канцеларија за патенте и жигове. У опису патента се наводи да ће уређај помоћи да се уништи или онеспособи противничка војска без ризика по америчку војску.
„Као што знате, у складу са америчким законом патент у САД не може бити одобрен без уређаја који већ постоји. Према томе, може се закључити да је контејнер као средство за испоруку биолошких агенаса био развијен и произведен“, рекао је Кирилов.
По његовим речима, посебно забрињава заинтересованост Украјине за испоруку дронова који су опремљени техничким средствима за доставу и примену биолошког оружја.
Беспилотна летелица Бајрактар  - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
РУСИЈА
Претња Русији: Украјина жели да купи турске дронове који могу да распршују хемијске супстанце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала