- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка преко Тајвана испробава „украјински сценарио“, али Кину неће лако испровоцирати

© AP Photo / Chiang Ying-yingТајван
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
Америка је на неки начин Тајвану доделила улогу Украјине чиме жели да испровоцира Кину да реагује, али с обзиром на начин на који Пекинг размишља, сумњам да ће им то успети, коментарише са Спутњик Владимир Добросављевић најновију одлуку Вашингтона о наоружавању Тајвана.
Америка је послала званичан предлог Конгресу о намери да Тајвану прода радаре, противбродске и противваздушне ракете. Укупна вредност уговора о опреми и одржавању износи нешто више од 1,1 милијарде долара, што би била пета по реду испорука оружја, и до сада највећи пакет продаје оружја Тајпеју. Званични Пекинг је, преко портпарола кинеске амбасаде у Вашингтону, Лиу Пенђуа, упозорио САД да ће одговорити „одлучним и чврстим мерама“ ако се продаја оружја острву настави.

Кину неће лако испровоцирати

Политички консултант Владимир Добросављевић слаже се да је ситуација напета али је уверен да Америка неће успети да испровоцира Кину да реагује на неки агресивнији начин.
„Постоји једна основна ствар, а то је да Кина никада није водила сукобе ван своје територије. Дакле, немају традиције освајачких или агресивних ратова, односно да нападну некога другога. У том смислу, сигурна сам да се то неће променити и према Тајвану који они сматрају саставним делом своје територије. Пре верујем да ће Кина једноставно пустити да проток времена учини своје и да гравитациона сила коју Кина има и у економији и политици а све више и у безбедносној сфери учини своје,“ објашњава Добросављевић.
Очекујем, каже он, ситуацију као што се десила са Хонгконгом када је дошао тренутак да они по природи ствари постану део Кине
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СВЕТ
„Прекините одмах“: Кинеско упозорење Бајдену због продаје оружја Тајвану
„С друге стране, ма колико то звучало парадоксално, Америка је после Сирије на неки начин одустала од улоге „светског полицајца“ и сада покушавају да хомогенизују и заокруже своје зоне утицаја. Тако на далеком Истоку, дакле у басену Океаније имају своје приоритетне савезнике као што су Филипини, Аустралија, Јапан и Јужна Кореја а имају, као што је то случај на истоку Европе, једног пројектованог противника, а то је Кина, која ће по свим параметрима 2028. године постати водећа економска сила света,“ истиче Добросављевић.

Тајван има сличну улогу као Украјина

У таквом систему, напомиње саговорник Спутњика, Тајван има сличну улогу коју је Украјина имала у односу на Русију.
„Дакле, држава или земља провокатор која стално провоцира великог суседа или изазива очекујући од њега реакцију. Међутим, сматрам да је кинеска логика другачија од западњачке и не верујем да ће они себи дозволити ту врсту луксуза да реагују на провокације западних сила, односно савезника Америке и саме Америке у том региону,“ уверен је Добросављевић.
Разлог је, каже он, прост јер Кина далекосежније гледа на ствари и има другачију логику и према времену и према снази него што то имају Америка и њени савезници. С друге стране, како се економска снага Кине буде развијала Америка ће Тајван обилато користити за провокацију Пекинга.
„Просто ће тражити начин да натерају Кину да уради неки неразуман или исхитрен потез који би је довео у изолацију од свог ближег окружења,“ напомиње Добросављевић.
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
СВЕТ
„Потпуно разоткривено лице САД“: Пекинг оштро реаговао на посету америчких конгресмена Тајвану
Кина је до сада добро избегавала све потенцијалне конфронтације, закључује наш саговорник, јер не жели да успори свој развој ни на економском ни на технолошком нивоу. Такође, додаје он, треба имати на уму и да су навећи власници државних америчких обвезница управо Кинези, и да и са те тачке гледишта имају разлог да не реагују исхитрено на провокације.

Америчко наоружавање Тајвана је знак

Тензије око Тајвана између Америке и Кине порасле су након што је председавајућа Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси почетком августа, упркос протесту Пекинга, посетила Тајван, због чега је Кина реаговала организујући до сада највеће војне вежбе око острва, а САД одговориле слањем бродова у Тајвански мореуз.
Додатни инцидент десио се пре неколико дана када су по први пут тајвански војници, стационирани на малом острву Кинмен на неколико километара од обале континенталне Кине, дејствовали и оборили „неидентификовану цивилну беспилотну летелицу“, пошто је ушла у забрањену зону.
Иначе, најскупља компонента у новој америчкој испоруци оружја Тајвану је осматрачки радарски систем СРП, вредан 665,4 милиона долара; следи 60 противбродских ракета Харпун у вредности од 355 милиона долара и 100 противваздушних пројектила Сајдвиндер у вредности од 85,6 милиона долара. Уговори такође укључују одговарајућу опрему, делове и одржавање.
Пре него што је предлог упућен Конгресу, зелено светло за продају дала је Агенција за сарадњу у области безбедности и одбране, преноси РТ.
Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси  - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
СВЕТ
Прва конференција за медије Пелосијеве после посете Тајвану: Санкције Пекинга ме не занимају
Тајвански борбени авиони - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СВЕТ
„Ко кога окружује“: Пекинг раскринкао Вашингтон
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СВЕТ
Потез Кине после посете Пелосијеве: Кинеска армија у шест области око Тајвана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала