- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ЦЕРН разматра гашење Великог хадронског сударача у случају мањка струје

CC BY-SA 2.0 / Thomas Cizauskas / ЛХЦ колајдер
ЛХЦ колајдер - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
Европска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) припрема планове за искључивање акцелератора честица у периодима високе потражње за струјом, рекао је Серж Клоде, челник одсека за управљање енергијом у ЦЕРН-у.
ЦЕРН такође разматра како да заустави Велики хадронски сударач, највећи акцелератор на свету, уколико буде потребе, рекао је Клоде, преноси „Вол стрит џурнал“.
„Забринути смо за стабилност мреже, јер радимо све што можемо да спречимо искључења струје у нашем региону“, додао је Клоде.
ЦЕРН, који се налази на граници Швајцарске и Француске, један је од највећих потрошача струје у Француској. На врхунцу потрошње, ЦЕРН троши скоро 200 мегавата струје, што је трећина енергије коју користи цела Женева.
Велики хадронски сударач тренутно ради на испитивању Хигсовог бозона, који је откривен захваљујући том акцелератору 2012. године. У том сударачу честица тренутно се ради и на откривању елемената који сачињавају тамну материју.
Циљ ЦЕРН-а је да Велики хадронски сударач буде оперативан и да се избегну гашења која би могла да направе проблеме машини вредној 4,4 милијарде долара, рекао је Клоде.
Велики хадронски сударач један је од осам акцелератора у комплексу ЦЕРН-а на којима научници раде, а у њему су и два успоривача честица уз помоћ којих се изучава антиматерија.
Како је навео Клоде, ЦЕРН разговара са француским дистрибутерима струје да сваког дана добија обавештења у случају да мора да смањи потрошњу. Како је додао, ЦЕРН ће, у случају потребе, прво гасити друге акцелераторе пре Великог хадронског сударача, како би смањио потрошњу струје за 25 одсто.
Гашење Великог хадронског сударача донело би још 25 одсто уштеде, али би његово поновно укључивање трајало недељама.
Званичници ЦЕРН-а доставиће до краја месеца представницима владе план за паузирање експеримената.
Ветрењаче - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Излаз је у ветрењачама: Немачки канцелар најавио мере против кризе
Европска организација за нуклеарно истраживање, познатији као ЦЕРН је највећи центар за истраживање елементарних честица. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена мистериозна Икс-честица: Појавила се после Великог праска, различита од свега што постоји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала