- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Не одбијамо да прихватимо опрему за „Северни ток“ - прекршени услови уговора за ремонт

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Лубмину у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Лубмину у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
Услови уговора за ремонт и транспорт опреме „Северног тока“ су прекршени, али је компанија „Сименс енерџи“ дужна да испуни услове уговора за одржавање турбина, изјавио је потпредседник Владе Русије Александар Новак у интервјуу телевизији „Русија 1“.
Он је оповргао информације да руска страна циљно одбија да прихвати турбину „Северног тока“ како би ограничила испоруке.

„Тренутно је целокупан проблем на другој страни. Јер су у потпуности прекршени сви услови из уговора о ремонту и услови за транспорт опреме. Осим тога, уведене су санкције Канаде, као и санкције Европске уније на опрему. Зато је потребно да рад ускладе са условима из уговора како би опрема могла да функционише“, рекао је Новак.

Могућ нови скок цена

Зимска сезона на Северној хемисфери са великим бројем непредвиђених фактора може да доведе до новог скока цена на тржишту, навео је потпредседник Владе Русије и додао да је енергетска политика ЕУ довела до тренутних санкција на тржишту, као и да кратковида политика доводи до колапса на енергетским тржиштима Европе.

„То није још увек граница, јер је још увек топло, зима је пред нама, а много је непредвидљивих ствари“, упозорио је он.

Није искључио могућност да ће цене гаса наставити да расту.
Историјски максимум цена гаса у Европи је забележен 7. марта 2022. године, када је цена априлских фјучерса била 3.898 долара. Крајем августа је цена гаса била већа од 3.500 долара за хиљаду кубних метара.

Ситуација у свету неће утицати на домаће цене

Поуздане испоруке гаса по доступним ценама су конкурентска предност Русије, подвукао је Новак и навео да ће Русија гарантовано имати и грејање и струју, као и да цене у свету неће утицати на цену гаса за руске потрошаче.

„То ни на који начин не утиче и неће утицати, јер у Русији цене гаса за домаће тржиште регулише држава. На пример, последњих година су оне порасле за три до пет одсто. Чак, у већини случајева су три одсто. Ако упоредимо, наша цена гаса за 1.000 кубних метара је 70-80 долара за индустрију, а за грађане је још јефтинија. На европским берзама је око 3.000 долара за хиљаду кубних метара. Разлика је 40 пута и то представља нашу конкурентску предност“, рекао је потпредседник Владе Русије.

Ремонт под санкцијама

На компресорској станици „Портова“, одакле се гас шаље у „Северни ток“, је постављен гасни мотор „Ролс-ројс“, који је сада преузео „Сименс“. Од децембра 2021. године је „Сименсова“ гасна турбина била на капиталном ремонту у фабрици у Монтреалу и требало је да буде враћена у мају, али је задржана у Канади због санкција против „Гаспрома“.
Канада је по молби Немачке дала дозволу да се турбина извезе са територије, али то није у складу са уговором „Гаспрома“ и „Сименса“. Дозволу је издала компанија „Сименс енерџи Канада лимитид“ са којом „Гаспром“ нема уговор. Послата из Канаде у Немачку, а не у Русију. У случају да се из Немачке пошаље у Русију, то се онда може сматрати као нарушавање канадских санкција. С обзиром да се турбина нашла у Европи, она је под санкцијама ЕУ, на основу уредбе ЕС 833/2014 којом се забрањује испорука Русији.
Једина гасна турбина која ради СП1 је заустављена 31. августа због редовног техничког ремонта. Приликом инспекције је откривено цурење уља, а Федерална служба за еколошки и технолошки надзор (Ростехнадзор) је забранила даљу експлоатацију гасовода пре него што се не отклоне све неправилности.
Нафтна платформа у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
РУСИЈА
Русија упозорава: Обуставићемо испоруку нафте земљама које подрже ограничење цена руског горива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала