Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева одговорила Куртију: Каква вам је то демократија у којој је Србима ускраћено право гласа

© Фото : Косово онлајн/скриншотАна Брнабић на КиМ
Ана Брнабић на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, приликом посете северном делу Косова и Метохије, да се по преласку админстративне линије остила као "свој на своме".
Она је одговарајући на питање новинара албанских медија, који су је питали како се осећала када је прешла "границу", одговорила:

"Како сам се осећала када сам прешла административну линију? Најискреније да вам кажем осећала сам се као ''свој на своме''.

Премијеркин одговор поздрављен је громогласним аплаузом.
Брнабићева је упитана да прокоментарише и изјаву премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија, који је рекао да је доказ демократије то што је премијрка Србије на Косово и Метохију ушла са личном картом издатом у Србији.
"Што се тиче изјаве господина Куртија, морам да кажем да би ми било изузетно драго да видим ту демократију и демократски поредак. Не могу да кажем да то видим када је у овој години ускраћено право гласа Србима на КиМ, које је основно, базично људско и демократско право", казала је Брнабићева.
Она је оценила да управо то "боље него шта друго показује стање демократије и владавине права".
"Друга важна ствар која је такође очигледна је непоштовање међународних споразума. Приштина не поштује Бриселски споразум и није га имплементирала, није успоставила Заједницу српских општина, нити је омогућила да то Срби ураде, а прошло је девет година. То најбољи показатељи демократије и владавине права - поручила је српска премијерка.

Јасно је зашто се Срби увек враћају Космету...

Брнабићева је обишла манастир Бањска у општини Звечан.
Премијерку Брнабић је дочекао епископ рашко-призренски Теодосије, свештенство и грађани, а приређен је и културно-уметнички програм.
Брнабићева је рекла да ће се постарати, са ресорнин министарством да обезбеди средства за реновирање фасаде манастира, за коју су јој монаси рекли да је у очајном стању.
Констатовано је да је комплетан унутрашњи изглед манастира завршен и да је остало да се уради спољни део ове светиње.
Епископ Теодосије је истакао да је председник Србије Александар Вучић много урадио за манастир претходних година и захвалио се Влади Србије на подршци.
"Мени је неописива част што сам данас овде на КиМ, у манастиру Бањска где најбоље можете да осетите присуство и трајање српског народа на Космету", рекла је Брнабић.
Додала је да не може а да се не осећа посебно на овом месту.
"Не можете да не осетите још већу енергију, да се борите и за наш народ и за присуство Србије на КиМ. Јасно ми је зашто је толико важно за наше људе да долазе и да се увек враћају Косову и Метохији", рекла је премијерка.
Епископ рашко-призренски је указао да Српска православна црква и српски народ највише и опстају захваљујући свесрдној подршци своје државе.
"Из године у године, улажу се средства за обнову светиња, за одрживост насе цркве. Улаже се новац, како бисмо могли да запослимо људе који желе да остану на простору КиМ. То је наш приоритет, да заштитимо, сачувамо наше наслеђе и да пренесемо на следећа поколења", рекао је епископ рашко-призренски Теодосије
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
СРБИЈА
Брнабићева у Косовској Митровици: Доносим поруку председника - увек ћемо бити уз наш народ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала