- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто је Пољска баш сад одлучила да тражи одштету од Немачке за Други светски рат

© Sputnik / Анатолий Морозов / Уђи у базу фотографијаВојници пољске и совјетске армије у ослобођеној Варшави. Други светски рат
Војници пољске и совјетске армије у ослобођеној Варшави. Други светски рат - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Варшава је затражила од Берлина репарације за штету нанету током Другог светског рата, уз процену да је реч о 1,3 билиона долара. По оцени руских експерата, један од разлога за нову иницијативу је што се Пољска суочава с економском кризом, али и све ближи избори, па је тема ратне одштете начин за мобилисање националистички настројених бирача.
Јарослав Качињски, лидер владајуће пољске партије Право и правда, изјавио је да Немачка никад није одговарала за своје злочине против Пољске. Он је проценио штету на 6,2 билиона злота (1,3 билиона долара), истичући да је та презентована сума обрачуната најконезрвативнијом методом и да „може бити увећана“

Покушај да се зараде поени пред изборе

Како каже за Спутњик Јуриј Зверев са Балтичког федералног универзитета „Имануел Кант“, циљ партије Качињског је да благовремено заради што више поена пред парламентарне изборе у Пољској који ће бити одржани следеће године. „Ова земља је претрпела огромне губитке током рата. Многи Пољаци не воле Немце. Ускоро ће бити избори у Пољској. По свему судећи, на тај начин, ове десничарске странке желе да мобилишу националистички настројено бирачко тело“, објашњава саговорник.
Зверев додаје да су се многе земље Европске уније суочиле са економском кризом због санкција које су увеле Русији, укључујући и Пољску. „Гас је у великој мери долазио из Русије. Пољска је од њега одустала, рачунајући на норвешки. Пољаци тренутно имају пуно трошкова: они осетно повећавају куповину тенкова и самоходних топова како у Сједињеним Америчким Државама, тако и у Јужној Кореји. Овај новац од Немачке би и те како добро дошао Пољској у доба кризе“, констатује стручњак.

Пољацима сви нешто дужни

Према речима руског политиколога Александра Носовича, Пољацима су сви дужни. „Јарослав Качињски и његова партија „Право и правда“ нису заборавили штету коју им је нанела Немачка. Ни Пољска то није заборавила. Ова партија сматра да су Пољацима сви нешто дужни. На основу тога, имају претензије како према Немачкој и Русији, тако и Украјини “, објашњава стручњак, додајући да су историјске претензије суседима Пољске и на Западу, и на Истоку саставни део пољског конзерватизма.
Зверев напомиње да је Пољска давно одбила репарацију. „Немачка је нанела огромну штету Пољској и другим земљама на које је извршила агресију. Ово је било веома давно. Многи ратни злочинци су кажњени. Колико се сећам, пољски Сејм је негде 1953.године одбио одштету. Односно, они су нешто званично одбили, а сада поново захтевају. То се тако не ради у међународним односима“, објашњава саговорник.
На питање да ли ће Немачка платити Пољској за штету коју је нанела током Другог светског рата, Носович каже да ове захтеве није могуће испунити. „Немачка сматра да је ова тема затворена. Давно је платила одштету Пољској и извинила се свим источним државама које су током Другог светског рата биле под нацистичком окупацијом“, подсећа саговорник.
Да Варшава нема никаквих правних основа да од Берлина тражи репарације сматра и председник Руске асоцијације међународног права Анатолиј Капустин, који истиче да је то питање давно решено у међународно-правној процедури.
„Ако Пољаци желе да нешто добију од Немачке, то се може само кроз нове преговоре и утврђивање граница тих репарација. Мислим да Немачка то неће прихватити будући да Пољска нема неких специјалних правних аргумената“, рекао је он за лист „Известија“.
Иначе, нова процена ратне одштете коју је изнео Качињски знатно је већа од одштете од 850 милијарди долара коју је 2019. године изнео један од посланика владајуће партије. Партија Право и правда је у неколико наврата од како је дошла на власт 2015.године помињала да ће тражити одштету од Немачке, али Пољска досад није званично упутила такав захтев.
Портпарол немачког министарства спољних послова изјавио је да став Берлина у вези са одштетом Пољској остаје непромењен. Према његовим речима, Пољска је давне, 1953.године одбила одштету и више пута потврдила одбијање. Он је додао да Немачка и даље сноси политичку и моралну одговорност за Други светски рат.
Треба напоменути да се у Пољској пре неколико година поново покренуло питање да Немачка треба да плати републици за штету коју је нанела током Другог светског. Формирана је чак и посебна парламентарна комисија за утврђивање тог износа. Немачка влада је више пута изјављивала да не намерава да било шта плати Пољској, а у Берлину верују да су већ платили прилично велике репарације.
Подсетимо, око шест милиона Пољака, од чега три милиона јеврејског порекла, убијено је током Другог светског рата, а Варшава је сравњена са земљом током устанка 1944. године када је убијено 200.000 цивила.
„Пуцњи у Марсеју“ - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
КУЛТУРА
„Пуцњи у Марсеју“: Прави мотиви убиства краља Александра и почетка Другог светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала