- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган поново запретио Грчкој: Када изгубимо стрпљење свашта може да се догоди

© AP Photo / Armin DurgutРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган данас је поново запретио Грчкој војним одговором у случају да се наставе провокације као када су се недавно турски војни авиони нашли на мети грчке ПВО док су летели изнад спорних острва у Егејскоме мору.
„Ако имају острва и војне базе и одређене претензије, које су нелегалне и претње су нама, ми ћемо једнога дана изгубити стрпљење. Када га изгубимо свашта се може догодити“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Сарајеву упитан о последњим трзавицама с Грчком.
Системи противваздушне одбране С-300, које користи Грчка, били су усмерени на турске авионе за време рутинског лета изнад острва у Егејскоме мору.
„Узнемиравање наших авиона с радарима није корак који је доброћудан“, додао је Ердоган.
Турска је 30. августа прославила државни празник Дан победе који се обележава у знак сећања на турске снаге које су протерале грчке војне снаге 1922. године. Анкара је подсетила да су егејска острва предата у посед Грчке у складу са споразумима из 1923. и 1947, али под условом да се не наоружавају.
Односи Грчке и Турске су последњих десетак година у стању сталног нарушавања, а 2020. су ескалирали до границе војног сукоба када су обе државе послале бродове у оспораване воде источног Средоземља.
Ердоган је и почетком јуна запретио Грчкој из истих разлога, што је изазвало забринутост међународне заједнице.
Милитаризација грчких острва на истоку Егејског мора забрањена је према споразуму из Лозане 1923. и споразуму из Париза 1947. године. Атина тврди да су грчки војници распоређени на тим острвима како би их одбранили од бродова који им прилазе са западне турске обале, пренео је „Јутарњи лист“.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
СВЕТ
Ердоган поручује Грчкој: Окупирали сте острва у Егејском мору, сетите се Измира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала