- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Матвијенко: БРИКС може да постане упориште новог светског поретка

© Пресс-служба Совета Федерации РФ / Уђи у базу фотографијаПредседавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко
Председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
БРИКС поседује све што је потребно да постане једно од упоришта нове конфигурације светског поретка и чувар мултилатералног устројства, сматра председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.
„Дешава се објективан процес еволуције међународних односа. Униполарност и хегемонија, које Запад вековима вештачки подржава, одлазе у прошлост. Замењује их мултилатерална сарадња држава, њихов слободан и суверен развој“, рекла је Матвијенко говорећи на осмом заседању Парламентарног форума БРИКС-а.
Према њеном мишљењу, без претеривања дошло је „судбоносно време” када државе морају чврсто да бране право на спровођење самосталне спољне и унутрашње политике, право да бирају сопствени пут развоја.
„И у том кретању ка ефикасној и истинској мултиполарности неће нас зауставити никаква лукавства такозваног колективног Запада“, нагласила је она.
Међу тим лукавствима су наметање концепта „светског поретка заснованог на правилима“, којим покушава да се замени међународно право, очување остатака колонијалног размишљања, притисак на суверене земље, који често има облике отворене уцене, директних претњи и изазивања сукоба, варварско наметање неолибералних вредности које су у супротности са традиционалним представама о моралу и које су туђе људској природи, приметила је сенаторка.
Она је цитирала речи председника Русије Владимира Путина да, ма колико се корисници садашњег глобалистичког модела држали за уобичајено стање ствари, оно је осуђено на пропаст.
„Будућност лежи у отвореном и праведном мултилатералном дијалогу, новим центрима глобалног управљања. БРИКС има све што је потребно да постане једно од упоришта нове конфигурације светског поретка и чувар истинског мултилатерализма“, закључила је Матвијенкова.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Процес мултиполарности је незаустављив
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала