- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Неприхватљиво и незаконито“: Јапан протестује због одлуке Русије о посети Курила

© Фото : WiiiiЗграда јапанског парламента у Токију
Зграда јапанског парламента у Токију - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Влада Јапана изразила је „одлучан протест“ Русији због одлуке Москве да суспендује споразум са Јапаном о олакшаним посетама острвима Кунашир, Итуруп и Мали Курилски гребен, изјавио је генерални секретар јапанске владе Хироказу Мацуно.
„Сматрамо да је то незаконито. Са наше тачке гледишта, то је неприхватљиво. До сад нисмо добили званично обавештење од руске стране (о раскиду споразума). Истовремено, изразили смо одлучан протест“, рекао је Мацуно.
Такође је нагласио да је одговорност за погоршање јапанско-руских односа „у потпуности на Русији“.
Огласио се и министар спољних послова Јапана Јошимаса Хајаши, који је рекао да је одлука Москве „апсолутно неоснована и недопустива“. Хајаши је поновио став Токија да су санкције против Русије уведене због ситуације у Украјини. По његовим речима, доносећи одлуке у вези билатералне сарадње, руска страна покушава да „пребаци одговорност на Јапан“.
„До овог момента нисмо добили никаква прелиминарна обавештења од Русије у вези тог питања“, поновио је шеф јапанске дипломатије.
Раније је Русија раскинула споразум са Јапаном о олакшаним посетама острвима Кунашир, Итуруп и острвима Малог Курилског гребена (Сахалинска област) јапанских држављана – бивших становника острва и чланова њихових породица (у виду размене нота), као и споразум о процедури за међусобна путовања.
Министарство спољних послова Русије у марту је саопштило да Москва прекида преговоре са Токијом по питању мировног преговора због тога што је Јапан увео једностране санкције против Русије у вези са ситуацијом у Украјини.
Вулкан Мендељејев и село Јужно Курилск на острву Кунашир - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
РУСИЈА
Русија раскинула споразум са Јапаном о олакшаној посети Курилима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала