- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Од „Челичне лејди“ до „Челичне коке“ — зашто Запад не верује новој британској премијерки

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЛиз Трас
Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Новоизабрану председницу владе Велике Британије Лиз Трас чекају два задатка – да се ухвати у коштац са растућом енергетском кризом и кризом раста трошкова живота, као и да помири Конзервативну странку, која је, иако већ четири пута узастопно побеђује на изборима, раздирана сукобом око Брегзита, пишу англосаксонски медији.
Уредница политичке рубрике британског Гардијана, Пипа Церар, тако наводи да, иако је тек тријумфовала као лидер Конзервативаца, Трасова губи битку са временом – потребно је да се под хитно ухвати укоштац са растућом економском кризом, али њени противници унутар странке већ се уједињују у намери да поткопају њене напоре и да отпочну нову трку за лидерску позицију.

Немогућа мисија – помирити странку и ухватити се у коштац са економском кризом

Тачеровски приступ економији Трасове сукобљава се са реалношћу кризе, наводи Церарова, док се Лабуристи спремају да је нападну, фокусирајући се на њене амбиције да смањи радничка права и мешање државе у привреду, самим тим да подстакне смањење јавних расхода за школе и болнице.
Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
СВЕТ
Лиз Трас нова премијерка Велике Британије
Са друге стране, истиче Церарова, мање од једне трећине конзервативних посланика подржавало је Трасову у првим фазама унутарстраначке трке, што ће се, према њеном мишљењу, одразити на односе у Парламенту, када дође време да законски предлози кабинета са Трасовом на челу буду усвојени.

„Већ се говори о незадовољним посланицима (конзервативаца) који желе да покрену нову трку за лидерску позицију пре него што (Трас) уопште ступи на функцију. Трас је под притиском да именује кабинет који би ујединио странку. Али, њени савезници су већ одбацили такву могућност, сугеришући да би то дало простора онима који су је током кампање критиковали“, пише Пипа Церар.

Са друге стране, новинар телевизије Си Ен Ен, Лук Мекги, осврће се на политичку историју Лиз Трас и пита се коју идеологију нова британска премијерка уопште заступа. Рођена у породици која је делила ставове који су били „левљи“ од ставова лабуриста, током студија, Трасова је била члан Либералних демократа и залагала се за легализацију канабиса и укидање монархије, да би 1996. постала члан Конзервативне странке.

За шта се Трасова заправо залаже

„Лиз Трас …. политички је камелеон која је од радикала који је позивао на укидање монархије постала стегоноша евроскептичног десног крила Конзервативне странке“, недвосмислен је Мекги.
„После вишедеценијске трансформације у којој су се њени политички ставови у великој мери променили, многи ће се запитати за шта се тачно залаже нови британски лидер. Многи који су је посматрали током година питају се да ли уопште има искрена уверења или једноставно подржава оно што је (за њу) најповољније у датом тренутку“, додаје он.
Новинар Си Ен Ена подсећа да је Трасова верно служила три британска премијера, а као најважнији заокрет у каријери наводи њену трансформацију од некога ко не подржава излазак Британије из ЕУ у ватреног „брегситера“. У том ставу отишла је толико далеко да је недавно јавно одбила да француског председника Емануела Макрона јавно назове савезником Британије, пише Мекги.
На питање како ће изгледати нови британски кабинет, Мекги одговара да је могуће да ће личити на Џонсонов, али са већим нагласком на смањење пореза, мање мешања државе у економију и још тврђем ставу према ЕУ. Међутим, нова премијерка ће тешко ујединити своју странку, која је на власти дванаест година, а половину тог периода је дубоко подељена око Брегсита, предвиђа он.

„Уз сву одлучност Трасове, она преузима странку раздирану свађама и поделама. Тако да је њен кључни циљ – да конзервативци победе на идућим изборима после толико година на власти – превише тежак да би био постигнут“, закључује Мекги.

Од „Челичне лејди“ до „Челичне коке“

Ни други светски медији нису наклоњени избору Трасове за премијера, штавише, неки од њих јој се и подсмевају. Тако је француски медији упоређују са Маргарет Тачер, али је, уместо „Челична лејди“ називају „Челична кока“, алудирајући на ветроказ и да се политички ставови Трасове мењају како ветар дува.
Верује се да је овај пејоративни надимак у јавност лансирао француски „Ехо“ у јулу и од тада он се одомаћио у француској јавности, преноси Би Би Си.
И италијански „Коријере дела сера“ пореди Трасову са Маргарет Тачер, али додаје да су говори нове британске председнице владе „више роботизовани“.
Негативни коментари долазе и са Истока – коментатор руске НТВ назвао је избор Трасове „катастрофом“ за Британију, док је новинар кинеског „Глобал тајмса“ Ху Сијин твитовао како ће влада Лиз Трас вероватно бити један од најпросечнијих британских премијера.
„Трасова можда има вољу да буде нова „Челична лејди“, али можда неће имати судбину као Маргарет Тачер“, навео је он.
Топлу добродошлицу Трасовој на премијерску позицију приредили су једино политичари. Немачки канцелар Олаф Шолц био је први међу западним лидерима који јој је јавно честитао избор уз речи да ће „у изазовним временима“ Лондон и Берлин „наставити да сарађују као пријатељи“.
Слично се изјаснила и председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен, али уз упозорење о Протоколу који се тиче Северне Ирске.
„Радујем се конструктивном односу, уз пуно поштовање наших споразума“, написала је Фон дер Лајенова у твиту.
Индијски премијер Нарендра Моди пожелео је Лиз Трас „све најбоље“, пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је да је „веома, веома задовољан“ њеном посвећеношћу Украјини, а ирски премијер Мајкл Мартин рекао је да се радује сарадњи са новим британским премијером, преноси Би Си.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала