- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор о извештају ИАЕА о Запорошкој нуклеарки: Назовите ствари правим именом

© Sputnik / Брайан Смит / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је жаљење што у извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) није наведено одакле долазе напади на Запорошку нуклеарку. Он је додао да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и његовим западним покровитељима.

„Са разумевањем се односимо према вашој позицији директора међународног регулаторног тела, али тренутно је изузетно важно назвати ствари својим именом. Могуће је да ако би документ био посвећен искључиво резултатима ваше посете нуклеарци, ваши закључци би могли бити јаснији и недвосмисленији“, истакао је дипломата.

Он је рекао да је мисија ИАЕА имала могућност да се увери да једину претњу по нуклеарку представљају снаге Кијева, а да унутрашњих претњи нема.
Руски амбасадор је истакао да Русија стриктно поштује принципе безбедности када је реч о Запорошкој нуклеарки и да је мисија ИАЕА имала прилике да се у то лично увери.
Према његовом мишљењу, предлози о демилитаризацији нуклеарке су неозбиљни.

„Уколико демилитаризујемо нуклеарку, Украјинци ће одмах ући на њену територију. Ми чувамо станицу“, рекао је Небензја новинарима.

Он је објаснио да нуклеарка, заправо, није милитаризована и да тамо нема опреме. Тамо је присутно само физичко обезбеђење које чува станицу. Према његовим речима, нема артиљерије, само камиони који довозе војна лица.
Небензја је такође тражио од генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија да појасни какву војну опрему је видео током посете нуклеарки.

Одговорност за евентуалне инциденте на Кијеву и западним покровитељима

Небензја је нагласио да Русија позива руководство УН и Савет безбедности да осуде нападе украјинских снага на нуклеарку који се настављају.
Дипломата је објаснио да је радијациона ситуација у нуклеарци за сада у границама нормале, али да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и члановима СБ УН који то дозволе.
„Одговорност је у целини на Кијеву и његовим западним покровитељима и свим осталим члановима СБ, који до сада нису скупили храброст да назову ствари правим именом и позову Кијев да прекине његова непромишљена дејства против нуклеарке, која представљају реалну претњу међународном миру и безбедности“, истакао је Небензја.
Руски представник је истакао да Русија поздравља одлуку ИАЕА да установи стално присуство у нуклеарки и да је Москва спремна да пружи сваку помоћ.
Према његовим речима, Русији је потребно додатно време за проучавање документа.
Подсетимо, нуклеарка је од марта под контролом руских снага, иако функционисање објекта обезбеђује украјински оператер.
Мисија ИАЕА је прошле недеље посетила нуклеарку а данас је објављен извештај.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
СВЕТ
ИАЕА објавила извештај о Запорошкој нуклеарки: Обуставити гранатирање и створити заштићену зону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала