- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски дипломата: Москва верује у конкретизацију идеје ИАЕА о заштићена зони на Запорошкој нуклеарци

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky  / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Москва верује да ће генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси конкретизовати своју идеју о стварању заштићене зоне у Запорошкој нуклеарци, након чега ће бити јасно како треба поступати, изјавио је за Спутњик стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
Раније данас је Међународна агенција за атомску енергију, чији су експерти недавно посетили Запорошку нуклеарну електрану, објавила извештај у којем се позива да се прекине са гранатирањем нуклеарке и да се успостави заштићена зона око објекта.
Према његовим речима, на основу извештаја, Гросија више од свега брине гранатирање станице које ствара претњу од нуклеарног инцидента. По осталим питањима, његове процене о резултатима мисије агенције на нуклеарци највећим делом су техничког карактера.

„Гроси је због тога изнео идеју о стварању заштићене зоне експлоатационе и физичке нуклеарне безбедности на Запорошкој нуклеарци. Међутим, директор ИАЕА није конкретизовао ову идеју, рекао је само да је спреман на консултације поводом тога. Треба претпоставити да ће конкретизовати свој приступ, па ће надаље бити јасно како треба поступати, укључујући и нас“, изјавио је Уљанов.

Претходно је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио да је делегација ИАЕА у извештају после обиласка Запорошке нуклеарке затворила очи на то што је украјинска страна гађала објекат.
Рогов је још истакао да је безбедносна зона око Запорошке нуклеарке под контролом и да терористичке претње долазе само од стране кијевске власти.
Подсетимо, мисија ИАЕА, на чијем је челу би директор Рафаел Гроси, посетила је прошле недеље Запорошку нуклеарку која је под контролом руских снага од марта иако функционисање објекта обезбеђује украјински оператер. Шеф делегације „Росатома“ и радници у Запорошкој нуклеарки показали су им делове електране који су оштећени приликом гранатирања украјинске војске.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Специјална операција у Украјини
Русија: Кијев и Запад хтели да инфилтрирају новинаре унутар мисије ИАЕА уочи десанта на нуклеарку
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Специјална операција у Украјини
Украјина признала нападе на Енергодар у коме се налази Запорошка нуклеарка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала