- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско-амерички односи никад гори: Шта је разлог одласка амбасадора Џона Саливана

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаАмеричка амбасада у Москви
Америчка амбасада у Москви - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
После две и по године амерички амбасадор Џон Саливан напустио је Москву, званично, јер му је истекао мандат. Како оцењује за Спутњик политиколог и американиста Сергеј Судаков, осим што је Саливан остављао доста блед утисак као амбасадор, за његовог мандата Русија и САД су имале катастрофалне дипломатске односе.
У Амбасади САД у Русији потврдили су да је Саливан завршио посао америчког изасланика и у понедељак напустио Москву.
„После његовог одласка он ће напустити државну службу у којој је провео четири деценије током мандата пет америчких председника, укључујући рад на месту заменика државног секретара и руководеће дужности у министарствима правде, одбране и трговине“, наведено је у саопштењу америчког дипломатског представништва.
Из Стејт департмента кажу да је одлазак Саливана из Русије планиран и да је део уобичајене дипломатске ротације, а да администрација у најскорије време намерава да саопшти ко је кандидат за новог амбасадора у Русији и сматра веома важним да сачува билатералне дипломатске контакте.

Односи две земље на ивици краха

Према речима Судакова, дипломатски односи Русије и Сједињених Америчких Држава тренутно преживљавају најтежа времена. „Што се тиче односа између две земље, они постоје, али су толико замрзнути да је и сам статус амбасадора и представништва доживео веома тешку девалвацију. Амбасадор је престао да буде човек који се бави хитним питањима и који може да уради нешто или да утиче на одређену ситуацију“, констатује стручњак.
Слично мишљење дели и американиста и директор Евроазијског комуникационог центра Алексеј Пиљко. Према његовим речима, дипломатски односи између Русије и Сједињених Држава се налазе на ивици краха. „Број запослених у амбасади сведен је на минимум. Уз даље заоштравање ситуације, није искључена могућност потпуног прекида дипломатских односа или озбиљно снижавање њиховог статуса“, сматра Пиљко.
Судаков каже да је Џон Саливан био доста блед као амбасадор. „Он је престао да буде личност с политичким ауторитетом, већ је постао „изванредни и опуномоћени амбасадор без портфеља". То је довело до чињенице да се статус америчке амбасаде у Русији знатно смањио. Током његовог мандата Русија и Сједињене Државе имали су ужасне односе“, објашњава саговорник, подсећајући да се у време Саливана руска држава која је била како партнер Америке, тако и конкуренција, убрзо нашла на списку непријатељских земаља.

Ко ће доћи после Саливана

Кад је реч о томе ко би могао да замени Саливана, Судаков сматра да се то у Вашингтону вероватно већ зна, само још не саопштава. „То ће бити неко од одређених представника који сада раде у земљама које су непријатељски настројене према Русији. Међутим, то може да буде и високи функционер Стејт департмента или војник у пензији. Било би добро да се овој игри придружи особа која има еполете и верујем да је ово управо прича која је сада потребна Белој кући“, каже стручњак.
Пиљко дотле сматра да се Саливанов наследник још тражи у Вашингтону, а не искључује могућност да се дипломатски односи између две земље буду и прекинути. „До 1933.године није било дипломатских односа између Совјетског Савеза и САД. Када је амерички председник Рузвелт дошао на власт, односи су успостављени. Постојао је дакле период кад није било дипломатских односа, а није искључено да се тако нешто може поновити“, сматра стручњак.
До доласка новог амбасадора амбасаду САД у Москви ће водити Елизабет Руд, заменик шефа америчке дипломатске мисије у Русији.
Подсетимо, Џон Саливан је био амбасадор у Русији од 5. фебруара 2020. године. Пре тога је радио у дипломатији као заменик државног секретара САД (2017-2019. године).
Последњи званични догађај ком је Саливан присуствовао у својству амбасадора била је сахрана некадашњег председника СССР Михаила Горбачова у суботу у Москви.
Заменик америчког државног секретара Џон Саливен - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
СВЕТ
Америчком амбасадору у Русији истекао мандат и напустио Москву
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Стејт департмент тајно упозорио Конгрес САД на последице проглашења Русије „спонзором тероризма“
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
РУСИЈА
Москва упозорава Вашингтон: Може доћи до прекида односа између две земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала