- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суспензија визних олакшица за Русију вероватно од 12. септембра, туристичке виза на последњем месту

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Пратите нас
Одлука о суспензији Споразума о визним олакшицама између ЕУ и Русије могла би да ступи на снагу у понедељак, 12. септембра, саопштила је европска комесарка за унутрашња питања Илва Јохансон. Издавање туристичких виза руским држављанима више не треба да спада у приоритетна питања, додала је она.

„Европска комисија предлаже да се у потпуности суспендује Споразум о визним олакшицама између ЕУ и Русије… Надам се да ће Европски савет брзо, већ ове недеље, потврдити предлог тако да би већ у понедељак био на снази обичан визни режим према Русији“, рекла је она.

Очекује се да амбасадори држава-чланица ЕУ на седници 7. септембра потврде предлоге ЕК, а они ће онда ступити на снагу након објављивања у Службеном гласнику ЕУ.
Према њеним речима, хуманитарни разлози треба да буду приоритет приликом издавања шенген виза руским држављанима, а туристичке тек на последњем месту.
Комесар је додала да ће ЕК након одлуке о суспензији Споразума о визним олакшицама објавити и препоруке за рад конзуларних служби ЕУ у новим условима.
„Приоритет треба дати питањима која морају да буду решена брзо, на пример, то хуманитарне визе. Издавање туристичких виза не треба да буде приоритет“, навела је Јохансон.
„Границе треба увек да буду отворене за оне којима је потребна заштита – новинаре, дисиденте, студенте, лица која путују из породичних разлога… Али, државе-чланице ЕУ морају да имају могућност да одбију визу неким категоријама које могу да представљају потенцијалну претњу заједничкој политици, унутрашњој безбедности или међународним односима држава ЕУ“, навела је комесар.
Русија је, како је рекла, принудила многе државе ЕУ да раде у условима ограничених конзуларних могућности.
Према њеним речима, Русима је до сада издато мање од милион шенген виза и државе ЕУ на националном нивоу могу да их ревидирају.
Русија ће бити обавештена да ступа на снагу суспензија Споразума о визним олакшицама 48 сати раније, прецизирали су Бриселу.
Заставе ЕУ и Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
РУСИЈА
Европа диже ограде: Зашто је Брисел одлучио да укине визне олакшице за држављане Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала