Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички амбасадор: Питање Косова је крајње емотивно за многе Србе

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристофер Хил
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да је "питање Косова крајње емотивно за многе Србе, али да је постигнут напредак", одговарајући тако на питање да ли има икаквог значаја у Београду захтев америчког изасланика Габријела Ескобара да Србија одустане од наратива да је Косово Србија и да пређе на наратив да су Косово и Србија Европа.
Хил је у интервјуу који је организовао Атлантски савет у Вашингтону изјавио да би волео да види да се тзв. Косово и Босна и Херцеговина прикључе иницијативи "Отворени Балкан", али да ће то зависити од њих.
Упитан зашто САД подржавају "Отворени Балкан", Хил је навео неколико разлога.
„Желим да кажем да је добродошао свако ко жели да се придружи, а узгред то укључује и Косово. Друго, иницијатива подржава стандарде ЕУ у погледу владавине права, у смислу прописа. Чини се да је више фокусиран на то да ми нешто радимо него да проучавамо проблем у наредних 10 година – они заиста желе нешто да ураде. И за то им одајем велике заслуге. Рекао бих да су односи Србије са Албанијом толико добри као што вероватно никада нису били у историји“, казао је амерички амбасадор у Београду.
Говорећи о ставу председника Александра Вучића о санкцијама Русији, амерички амбасадор је рекао да није све мрачно по том питању.
„Позвали смо Србе да покушају да се ускладе са тим. Историја је снажан терет за све ове земље, а у случају Србије, сама реч санкције има веома тешко значење за многе Србе, који су преживели веома тешка времена 1990-их година под санкцијама. Нико неће да удари дланом главу и каже "о, сад сам схватио да ћемо одмах променити нашу политику". Али мислим да ако погледате широки обим овог питања, ако погледате широки лук куда Србија иде – она иде ка Западу”, рекао је Хил, преноси "Косово онлајн".
Слика Миломира Васиљевића - Одлазак Црвеног Ђавола - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Србији је управо испоручен најмонструознији захтев Америке: Почиње операција на отвореној души
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала