Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Србија је сила, али Пешић моли: „Не летимо у космос“

© Фото : ФИБАСрбија Израел
Србија Израел - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Кошаркаши Србије остварили су и четврту победу на Европском првенству у Прагу, а Израел није имао одговор на фанстатично расположени српски тим. После нове, убедљиве победе селектор Светсилав Пешић замолио је да се нико „не прави важан“ јер ће Србија морати да игра и против тежих противника.
У тренуцима када Никола Јокић не маши шут, Василије Мицић чува лопту као у сефу, а остали играчи прате такав ритам на маестралан начин тешко је не маштати од медаљи. Међутим, Пешић управо то моли и напомиње да треба да се спусти лопта.
„Оно што сам играчима рекао и што вама желим да кажем је да не потцењујемо ниједног противника. Остајемо скромни, али верујемо у наше могућности. Како год ви помислили или ми који водимо екипу, поновити ону утакмицу је доста захтевно. Ви сте видели како је то изгледало, да су се појавиле и неке јаче екипе не би могле да нам парирају Ја стално кажем немојте превише да се пувамо и да се правимо важни. То што ви верујете у нас, то нам даје добар осећај, али само да се не пувамо и да се не правимо важни овде по Прагу и да не очекујемо да ћемо да сваку добијемо по 20 разлике. Да спустимо лопту, да не будемо навијачи, већ да будемо смирени и да радимо свако свој посао - ми наш, а ви изаберите...“, објаснио је Пешић.
Селектор је објаснио да превелика очекивања могу да створе притисак код играча.
„Радите га, добро радите, волите репрезентацију, навијате за репрезентацију, али немојте да правите велика очекивања, јер то ни нама не одговара. Не зато што ми нећемо да их испунимо, већ зато што нам треба мир. Да не летимо у космос. Прерано је. Видели сте шта се дешава у другим групама, да фаворити губе. Зашто губе? Питајте њих. Кад се све сабере и одузме, ми смо ту где смо хтели да будемо пред задњу утакмицу“ додао је Пешић.
У репрезентацији су очекивали да ће екипа Израела пружити јачи отпор.
„Знали смо да ћемо имати тежак меч са Израелом који хоће да контролише ритам меча. Ипак постигли смо 89 поена, без превише доброг напада. Ипак победили смо и дали 89 поена, Свака утакмица је битна да победимо у њој и да ако можемо научимо нешто ново“, истакао је селектор.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем Специјалу.
Новинари су Пешића питали и о томе како је тренирати најбољег НБА играча, а он је објаснио д је важно да сви поред Николе Јокића играју добро, а не само он.
„Као и сваког другог играча! То је наша позиција, сваки играч је исти и хоћемо да победимо свакога у Прагу, хоћемо да играмо добро у Берлину и само са Николом Јокићем то није могуће. Сваки тим који хоће да победи некога треба играча као што су Мицић, Јокић. Гудурић, Калинић или као Куриџа. ТИм је битнији од Јокића, а он зна шта је његов посао. А уз то он воли да све саиграче учине бољим. Јер зна да можемо да урадимо нешто самос а тимском одбраном и нападом“, нагласио је Пешић.
Иако су српски кошаркаши победели са 11 поена разлике, Пешић има замерке на одређене сегменте у игри.
„Са одбраном никада нисмо задовољни, а са Израелом је тешко јер су стално у неком искакању и много су брзи. Ми скокове у одбрани нисмо претварали у контранападе. Превише смо играли пет на пет, нисмо стварали предност, мало смо се оптеретили са фауловима, а онда су нас пореметиле неке повреде. Овај нам изађе, онај нам изађе и сваки дан нас понешто поремети. Међутим укупно гледано имали смо задатак, хтели смо да Авдију оптеретимо и то није било ллоше. Али увек може боље“, истакао је селектор.
Акиле Полонара - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Евробаскет 2022
Италија победила Хрватску!
Србија и Израел - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Евробаскет 2022
Јокић и Мицић дириговали игром Србије – побеђен је и Израел!
Лука Дончић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
Евробаскет 2022
Дончић се осветио Немцима!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала