- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Обим трговине Русије са земљама БРИКС-а порастао у првих шест месеци за 40 одсто

© AP Photo / Eraldo PeresЗнак БРИКС-а у Бразилу
Знак БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Трговинска размена Русије с осталим чланицама БРИКС-а је од јануара до јуна 2022. године достигла 98 милијарди долара, што је за 40 одсто више него у истом периоду 2021. године, саопштио је трговински представник Русије у Кини Алексеј Дахновски на Форуму партнерства БРИКС о новој индустријској револуцији у кинеском граду Сјамен.
Дахновски је сагласан с учесницима Форума у оцени да тренутну етапу делатности БРИКС-а карактерише велики број фактора нестабилности који су праћени озбиљним усложњавањем спољних услова, али је приметио и позитивну динамику.

„Без обзира на то, наше земље раде на учвршћивању узајамне сарадње, чија интензивност не само да се не смањује, већ се и увећава. На пример, према закључцима 2021. године спољнотрговинска размена Русије са земљама-партнерима је премашила 163 милијарди долара, што је практично за 40 одсто више него пре годину дана. За период јануар-јун ове године обим трговине је порастао за још скоро 40 одсто више, до 98 милијарди долара. Рачунамо да ће се овај тренд и даље наставити“, рекао је Дахновски.

Он је констатовао да се развија и спектар интереса БРИКС-а са повећањем броја чланица које показују спремност да се придруже БРИКС-у.
„Веома је важно да се у сарадњи сачува концентрација на најзначајнијим питањима где је већ данас потребно постићи опипљиве резултате и за то постоје могућности. Подржавамо приступ у складу са којим таквим приоритетним аспектима је потребно прикључити биолошку и енергетску сигурност, снабдевање храном, промоцију зелене технологије у индустрији, као и дигитализацију економије“, закључио је Дахновски.
Осми Парламентарни форум БРИКС, кога чине Русија, Бразил, Индија, Кина и Јужна Африка, одржава се данас у онлајн режиму. Ове године председавајућа форумом је Кина.
Председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
РУСИЈА
Матвијенко: БРИКС може да постане упориште новог светског поретка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала