- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски дипломата: ИАЕА зна ко гранатира Запорошку нуклеарку, али не може да то каже наглас

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Стручњаци Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) знају да украјинска страна гранатира Запорошку нуклеарну електрану, али не могу да се усуде да то изговоре наглас, рекао је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

„Главна мана извештаја је у томе што агенција у потпуности избегава да именује одговорне за претње нуклеарној безбедности у тој електрани. Иако, наравно, службеници ИАЕА који су посетили ту електрану – сада су тамо остала два њихова човека до ротације негде крајем септембра – они би требало одлично да знају да Украјинци гранатирају, али агенција очигледно не може да се усуди да то каже наглас“, рекао је руски дипломата.

Такође је додао да је извештај технички, а не политички, али да се о појединим његовим закључцима и препорукама може дискутовати.
Уљанов ће се 8. септембра састати са генералним директором Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем како би разговарали о идеји о формирању безбедносне зоне око Запорошке нуклеарне електране.
„Сутра ћу се састати са њим и замолићу га да ми детаљније објасни шта има у виду“, рекао је руски дипломата за телевизију „Русија 24“.
По његовим речима, има утисак да је идеја ИАЕА о формирању зоне нуклеарне безбедности око Запорошке нуклеарке још увек „свежа“, али да њен правац заслужује пажњу.
„У свом извештају, у последњем пасусу, генерални директор је навео да су потребне прелазне мере како би се смањила нуклеарна претња. И та идеја о формирању зоне заштите оперативне и нуклеарне безбедности у Запорошкој нуклеарној електрани представља покушај да се пронађу неки конкретнији кораци у смислу јачања нуклеарне безбедности у том објекту. Дакле, тај став је апсолутно исправан, делимо га. Али, како кажу Англосаксонци, ђаво је увек у детаљима. Треба пажљивије да погледамо шта се крије иза тога“, рекао је Уљанов.
Како је касније рекао стални представник Русије при ЕУ за телевизију „Си-Ен-Ен“, присуство руских специјалних војних снага на територији Запорошке нуклеарне електране је најбоља гаранција њене безбедности.
Извештај генералног директора ИАЕА о нуклеарној безбедности, физичкој нуклеарној безбедности и гаранцијама Агенције у Украјини објављен је 6. септембра, а његов значајан део посвећен је недавној мисији експерата агенције у Запорошкој нуклеарки.
Прошле недеље мисија ИАЕА је на челу са шефом агенције Рафаелом Гросијем стигла је у Нуклеарну електрану Запорожје. Шеф делегације „Росатома“ и запослени у Запорошкој нуклеарки провели су делегацију ИАЕА кроз територију електране и показали делове станице оштећене током гранатирања украјинских трупа. Део делегације ИАЕА напустио је нуклеарку, док ће у њој стално остати два радника ИАЕА.
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова: Запад наставља да врши притисак на ИАЕА
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала