- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Запад наставља да врши притисак на ИАЕА

© Sputnik / Vitaliy BelousovЗграда Министарства иностраних послова Русије
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Запад наставља да врши притисак на Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући одредбе извештаја агенције о Запорошкој нуклеарки.

„Да Запад врши притисак на ИАЕА све време и не прекида тај притисак је очигледно. Према недавно откривеним информацијама, Оружане снаге Украјине усаглашавају координате гранатирања непосредно са Американцима, Пентагоном и Западом. Односно, у току је размена података. Како је могуће у тој ситуацији говорити о томе да не постоји могућност да се установи ко гранатира и са које стране?“, подвукла је Захарова за Спутњик.

Подсетимо, ИАЕА је јуче објавила извештај о посети Запорошкој нуклеарки.
У извештају се наводи да је неопходно да се све стране договоре како би се створила заштићена зона око Запорошке нуклеарне електране и избегла оштећења, неопходно је да се прекину све војне акције, које могу да утичу на систем снабдевања електричном енергијом.
Раније је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио да је делегација ИАЕА након посете Запорошкој нуклеарној електрани затворила очи на ситуацију око гранатирања нуклеарне електране од стране украјинске војске.
Извештај генералног директора ИАЕА о нуклеарној безбедности, физичкој нуклеарној безбедности и гаранцијама Агенције у Украјини објављен је 6. септембра, а његов значајан део посвећен је недавној мисији експерата агенције у Запорошкој нуклеарки.
Прошле недеље мисија ИАЕА је на челу са шефом агенције Рафаелом Гросијем стигла је у Нуклеарну електрану Запорожје. Шеф делегације „Росатома“ и запослени у Запорошкој нуклеарки провели су делегацију ИАЕА кроз територију електране и показали делове станице оштећене током гранатирања украјинских трупа. Део делегације ИАЕА напустио је нуклеарку, док ће у њој стално остати два радника ИАЕА.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор о извештају ИАЕА о Запорошкој нуклеарки: Назовите ствари правим именом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала