Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Шума је пуна наоружаних људи, земља нам је отета“: Срби са севера Космета о новој бази

© Фото : Youtube/Kosovo Online/PrintscreenНова база косовске полиције недалеко од Зубиног Потока
Нова база косовске полиције недалеко од Зубиног Потока - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
База тзв. косовске полиције у селу Јасеновик код Зубиног Потока, коју је јуче обишао Аљбин Курти, изграђена је, како кажу мештани овог краја, на земљишту које је у приватном власништву Срба који ту живе.
Радови се изводе на земљишту које је отето српским породицама, а специјалне јединице косовске полиције не дозвољавају мештанима села око Зубиног Потока да прођу путем који води до њихових шума, њива и ливада, преноси Косово онлајн.

Специјалци наоружани дугим цевима

Специјалци су, у потпуности, блокирали сеоски пут који од места Јабука води до репетитора на Бранковом брду, а сви који су покушавали да прођу тим путем враћени су уз образложење да не могу ићи даље јер су у току радови
О грађевинским радовима власници имања нису обавештени, иако су они у поодмаклој фази, што је потврдио и Куртијев обилазак нове базе.
Пре неколико дана полицајци нису дозволили екипи „Косово онлајна“ да из непосредне близине сними радове који се изводе у селу Горњи Јасеновик, али су је снимили са околних брда.

Живимо у страху

Због свега наведеног, мештани кажу да живе у страху и неизвесности, те да их наоружани припадници специјалне полиције свакодневно пресрећу.
Страхују и да убудуће неће моћи уопште да користе пут који води до будуће базе, а он за многе представља једини начин да стигну до својих шума и ливада. Због тога ће неки и зиму дочекати без огрева.
„Сече се наша шума, њиве се бетонирају, а свакодневно се чује брујање тешке механизације на земљи која је у приватном власништву српских породица“, причају становници места на северу Космета.
Један од мештана Радун Ђукић каже да је био спречен да обиђе своје имање и да су га специјалци наоружани пушкама, пресрели на путу.
„Зауставила ме је полиција, Албанци. Уперили су пушку од мене и рекли ми да нема пролаза. Рекао сам им да је ово моје имање и захтевао да разговарам са главним. Спустили су пушку и позвали га, а он ми је рекао да нам граде пут за Бранково брдо. Мајка ми је болесна, не може ни санитет да дође до нас. Полиција је била фер, али сада су поставили велики насип и никако се не може проћи“, каже Ђукић.
Радун се пита како опстати даље.
„Пута нема, струје нема, посла нема. Како да опстанемо. Албанци су нам дошли до куће, око 10 хектара су поравнали. Не питају чије је. Њих је неко послао, ови људи нису криви они су радници који раде за паре“, испричао нам је он.
Дејан Милановић потврђује да их нико није контактирао за дозволу и да су се одједном појавили припадници специјалне јединице и тешка механизација која је почела са радовима узурпиравши њихову имовину.

Раднике обезбеђивала оклопна возила

„Пре месец дана нама непозната лица су почела да раде овај пут. То је некада био сеоски пут за запрежна возила који је био широк можда два- три метра, сада је проширен на седам-осам, можда и десет метара. Пут је насут и одрађена је сва инфраструктура. Које су намене овог пута не знамо јер нам нису дали ни да приђемо ни да питамо у које намене се пут ради. Раднике непознате фирме обезбеђивала су два оклопна возила специјалне полиције који су приликом нашег доласка или постављања питања подизали пушке према нама и нису дозвољавали да постављамо питања“, започео је причу Милановић.
Полицајци су, како каже, мештанима рекли да се обрате општини. Ипак, када су контактирали представнике локалне самоуправе, речено им је да нико није тражио дозволу, нити је било ко контактирао општину поводом ових радова.
Милановић додаје да мештани страхују да овај пут неће ни бити слободан за њих и да ће ту бити изграђени објекти косовске полиције.
„Проблем је у томе што ми овај пут највероватније нећемо моћи ни да користимо, ако нас сада заустављају са дугим цевима шта ће бити ако буду направили неки објекат горе. Притом, 99 посто тог земљишта је у приватном власништву, а ту су наша имања“, истиче он.

Откуп нико није нудио

На питање да ли им је неко понудио новчану накнаду или од њих тражио да откупи њихово имање Дејан каже да његово имање није на продају.
„Нико нас није контактирао, али не пада нам на памет да ово продамо. Дедовина се не продаје то треба да буде свима јасно. Доста су нам одузели, конкретно мени је за изградњу хидросистема „Ибар Лепенац“ одузето 9,5 хектара обрадиве земље без икакве накнаде. Ако нам и ово забране онда не видим сврху опстанка“, наводи Милановић.
Оно што га посебно брине је долазак хладних дана и зимског периода јер је могуће, да поред сопствене шуме, остане о без огрева.
„Иде зимски период с обзиром каква је енергетска ситуација, често имамо искључења струје, свако домаћинство треба да прибави дрва за огрев. До сада је било доста тешко дођемо до дрва сада је још теже, јер не знамо шта све могу да нам натоваре да смо покушали да урадимо. С обзиром на све ово што се дешава за њих не постоји закон, уствари не постоји закон за нас Србе, они могу да раде шта хоће. Њима је све дозвољено, једино нама није дозвољено да будемо свој на своме и да имамо неки нормалан живот са својим фамилијама“, закључио је.
Миливоје Ђукић каже да је само чуо како му је имање узурпирано и да није покушао да га обиђе јер су му комшије рекле да тамо има наоружаних људи.
„Ја сам 26. августа сазнао од комшије да ми је имање ограђено и да су тамо радови у току. Нисам ишао јер ми је комшија рекао да су у шуми наоружани специјалци. Отишао сам у полицијску станицу у Зубином Потоку где сам однео све папире са којима се доказује да је то имање моје. Предао сам сву катастарску документацију И они су ми рекли да ће предузети мере које су у њиховој надлежности“, рекао је Миливоје.
Он каже да нико сада не долази код њих јер се људи плаше.
„Ово је сеоски пут који сам ја сам правио лично за себе. Ту сада они пролазе џиповима, све су ископали, тешко је доћи сада до моје куће, а и ко ће да дође када је пуна шума наоружаних људи. Ја сам овде рођен и не плашим се, али када неко ово са стране види, наравно да ће се уплашити и да неће доћи“, каже Миливоје.
Мештани кажу да су се обраћали и локалној полицијској станици у Зубином Потоку и представницима општине Зубин Поток и да су од њих добили обећања да ће учинити све што могу да реше ове проблеме.
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
СРБИЈА
Курти на северу КиМ, обишао и базу косовске полиције
СРБИЈА
Петковић: Курти посетом северу КиМ хтео да изазове тензије
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Ничу бетонски зидови и ровови за специјалце: Косовска полиција прави базу код Јариња - немир расте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала