Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ничу бетонски зидови и ровови за специјалце: Косовска полиција прави базу код Јариња - немир расте

© Sputnik / Дејан СимићБаза косовске полиције код Лепосавића
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
На северу српске покрајине, данас је примећен појачан број припадника Кфора и специјалних снага Косовске полиције. Велики број униформисаних специјалаца налази се на новом пункту који се налази око пола километра од административног прелаза Јариње.
Тензије расту дан пред почетак важења споразума о личним документима, као и уредбе којом је предвиђено да се у следећа два месеца аутомобили са српским таблицама пререгиструју на косовске са ознаком РКС.
Наинтезивније патролирање је на путу од Косовске Митровице према административним прелазима. Припадници Кфора нису заустављали нити контролисали саобраћај, као што то нису чинили ни претходних дана. Намера им је само да буду примећени.

Камп КФОР-а код Лепосавића

Неколико километара од Кфоровог пункта, на месту где су крајем септембра подигнуте барикаде у знак протеста због доласка специјалаца на територију општине Лепосавић, Косовска полиција као да прави камп.
© Sputnik / Дејан СимићКфор на северу Косова и Метохије
Кфор на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Кфор на северу Косова и Метохије
Како су се репортери Спутњика уверили, привремени пункт се претвара у базу. Постављају се бетонски бедеми, проширује се и асфалтира друм.
Према речима мештана, припадници специјалних снага Косовске полиције припремају терен и у селу Јабука. Како наводе, тамо се укопавају и припремају логистику.
„Грађевинске машине у селу Јабука копају ровове. Сви ми знамо да није посао полиције да се укопава. За шта се они припремају? Претходних 15 дана преко 20 контејнера је отишло тамо, као и цистерне са водом“, за Спутњик прича Бранислав Недељковић, члан руско-српског пријатељства из Косовске Митровице.
Недељковић наводи да све то утиче на становништво које је узнемирено, и да се са додатним ангажовањем униформисаних лица неће смирити тензије.
„Нове снаге косовских полицајаца и њихово крстарење путевима на северу Косова и Метохије уносе немир међу српско становништво“, наводи Недељковић.
© Sputnik / Дејан СимићГрафит у Северној Митровици
Графит у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Графит у Северној Митровици

Мир је само привидан

Верољуб Петровић, директор НВО “Хумани Центар Митровица”, наводи да је тренутно привидни мир, али и да може за два минута да плане и догоди се конфликт.
„Постоји атмосфера нестабилности, за који је најодговорнији КФОР. На основу Резолуција 1244 СБ УН, према Анексу два, тачка 4. , КФОР је је задужен за безбедност свих, да осигура безбедан повратак избеглих и интерно расељених. КФОР то нажалост не ради. Ми се не осећамо безбедно“, наводи Петровић.
Дисклејмер на административном прелазу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Обавештења да се договор не тумачи као признање Косова постављена на административним прелазима
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Спутњик на Јарињу: Како сада изгледа улазак на Косово и Метохију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала