- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-72 и близини Маријупоља - Sputnik Србија

УЖИВО У Мелитопољу и Бердјанску активирана ПВО; Снаге Кијева масовно гранатирају Енергодар

Пратите нас
У току је 196. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Настављају се борбе на северу Херсонске области, међутим, украјинска војска је кренула и у офанзиву у правцу Балаклеје, Харковска област. Руска војска наставља да изводи прецизне ударе по објектима украјинске војне инфраструктуре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:08 07.09.2022
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Небензја: Седница СБ УН – нова етапа у дезинформационој кампањи против Русије
23:04 07.09.2022
Балаклеја је потпуно под контролом Оружаних снага Русије, борбе се воде на северној страни града, непријатељ је избачен са источног дела, саопштио је на свом телеграму представник ЛНР у Русији Родион Мирошник.
Како је рекао, Ваздушно-космичке снаге Русије наносе ударе на технику и авионе противника .
22:04 07.09.2022
Берлускони: Могао бих да будем посредник у решавању сукоба
Бивши италијански премијер Силвио Берлускони изјавио је да би заједно са бившом немачком канцеларком Ангелом Меркел могао да буде посредник у решавању сукоба у Украјини.
Говорећи о санкцијама Русији, Берлускони је за телевизију „Раи 1“ изразио жаљење и разочарање што Москва јача „комунистички тоталитаризам Кине“ уместо да се приближава Европској унији.
Бивши премијер је нагласио да не види да Русија има економске губитке због санкција.
„Чини ми се да је апсолутно способна да се одупре санкцијама и ограничењима цена гаса“, рекао је Берлускони.
21:26 07.09.2022
У Мелитопољу је, према прелиминарним подацима, активирана ПВО. Чуло се пет експлозија, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
У Мелитопољу је дигнуто у ваздух седиште покрета „Ми смо заједно са Русијом“, подаци о штети и жртвама се још утврђују, додао је Рогов.
Рогов је додао да је ПВО активирана и у Бердјанску.
21:15 07.09.2022
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руски дипломата: ИАЕА зна ко гранатира Запорошку нуклеарку, али не може да то каже наглас
17:55 07.09.2022
Дан Русије у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Истраживање: Више од половине становника Запорошке и Херсонске области жели у састав Русије
17:03 07.09.2022
Зеленски разговарао са Шолцом
Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да је разговарао телефоном са немачким канцеларом Олафом Шолцом, са којим је причао о даљем јачању одбрамбених способности Украјине, захваливши на потврди пружања макрофинансијске помоћи Кијеву у износу од пет милијарди евра.
Такође су говорили о потреби за пуноправним програмом ММФ-а, написао је Зеленски на Твитеру.
Касније је прес служба немачког канцелара саопштила да је у телефонском разговору разматрана припрема за конференцију о обнови Украјине, која ће бити одржана у Берлину 25. октобра.
Шолц је, између осталог, нагласио да „Немачка неће престати да подржава Украјину војно, као ни политички, финансијски и хуманитарно“.
16:58 07.09.2022
Руска гарда је ухапсила 137 лица која су укључена у активности неонацистичких организација, Службе безбедности Украјине и украјинских снага у Херсонској и Запорошкој области, саопштила је прес служба Руске гарде.
Гардисти су такође пронашли 25 складишта наоружања и муниције, између осталог и стране производње.
Припадници специјалних снага су запленили шест мобилних противтенковских ракетних система „Фагот“, два митраљеза великог калибра „Владимиров“, 27 бацача граната, више од 100 јединица муниције за њих, од којих 40 пољске производње.
Такође је пронађено преко 270 ракета и муниције за вишецевне ракетне бацаче, 175 примерака ватреног оружја, 258 ручних граната различитих модификација, 11 молотовљевих коктела, преко 65.000 комада муниције различитог калибра, 283 грама наркотика, 189 килограма ТНТ-а, три импровизоване експлозивне направе, преко 600 мина и артиљеријских граната.
16:51 07.09.2022
Украјинска војска добила је првих 20 јуришних беспилотних летелица „Вормејт“ које користе снаге Пољске и других земаља-чланица НАТО-а, изјавио је потпредседник Владе Украјине Михаил Фјодоров.
Како је прецизирао, преосталих 20 дронова биће испоручено на фронт у септембру.
Дронови „Вормејт“ откривају и уништавају лака оклопна возила, средства ПВО, средства за електронско ратовање и средства за електронско извиђање противника.
16:47 07.09.2022
Херсонска област ће се припремати за референдум о уласку у састав Руске Федерације 4. новембра, саопштио је заменик председника војно-цивилне управе ове области.
16:40 07.09.2022
16:25 07.09.2022
Стални представници земаља Европске уније одобрили су обуставу упрошћеног визног режима с Русијом. Коначна одлука о томе биће потврђена на министарском нивоу 9. септембра, рекао је Спутњику извор у Европској унији.
Европска комисија је данас представила текст предлога и саопштила да одлука може да ступи на снагу 12. септембра, пошто је потврди Савет Европе.
16:13 07.09.2022
Немачка је предала „невероватно много“ наоружања Кијеву из својих војних резерви, али оне су сада истрошене, изјавила је немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт.
„Дали смо невероватно много (наоружања) из резерви Бундесвера, али ћу вам рећи потпуно јасно – стигли смо до краја тих резерви“, рекла је министарка и додала да постоје и „други начини да се подржи Украјина“, укључујући такозвану кружну размену, која подразумева да Немачка земљама Европске уније испоручује најновије наоружање у замену за старо које се шаље Украјини.
15:25 07.09.2022
Пентагон разрађује план дугорочне подршке украјинској војсци, укључујући и програме војне обуке, преноси Си-Ен-Ен.
„Према речима тројице представника Министарства одбране САД, у припреми је детаљна анализа и разрада начина подршке украјинској војсци у средњорочној и дугорочној перспективи“, пренео је телевизијски канал.
САД не размишљају само о подршци Кијеву током руске специјалне операције, која ће, како очекује Вашингтон, трајати дуго, него и у периоду од пет година након њеног завршетка, наведено је у саопштењу.
„Анализа се спроводи у сарадњи с Кијевом и, ако је одобри председник САД Џозеф Бајден, то може довести до вишегодишње продаје оружја и стварања дугорочног програма војне обуке“, наводи телевизијски канал, уз напомену да би анализа требало да буде завршена током наредна два месеца.
15:18 07.09.2022
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов изјавио је да је украјинска влада још у новембру 2021. године утврдила стратешки документ под називом „План за одбрану земље“.
„У новембру прошле године смо усвојили 'План за одбрану земље'. То је огроман, фундаментални документ, који прописује делатност свих органа без изузетка: ко и како треба да делује у ситуацији ратног стања. Тамо је и велики одељак о економији“, рекао је Данилов.
Он је раније изјавио да је председник Украјине Владимир Зеленски 2019. године у Паризу одбио предлог споразума „Минск 3“ и да је још тада украјинска влада почела да се припрема за „велики рат“. Документ који је важио пре почетка руске специјалне војне операције у Украјини је био „Минск 2“ – комплекс мера за испуњавање одредби минских споразума и корака неопходних за смиривање сукоба.
15:08 07.09.2022
Могућа обустава рада Запорошке нуклеарке
Шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки изјавио је да није искључена могућност потпуне обуставе рада Запорошке нуклеарне електране због непрестаног гранатирања које изводи украјинска војска.
„Велика је вероватноћа да ћемо данас бити приморани да зауставимо рад атомске централе, јер је њен рад немогућ у оваквим условима. Највероватније ћемо прећи на рад уз помоћ дизел-генератора. То питање још нисмо до краја решили, али највероватније ћемо морати да донесемо такву одлуку“, рекао је Балицки.
Он је додао да у условима непрестаног гранатирања Енергодара људи настављају да напуштају тај град, у којем живе породице запослених у нуклеарки.
14:31 07.09.2022
Украјинска војска масовно гранатира Енергодар, а град је привремено остао без струје, изјавио је члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Према његовим речима, капацитет шесто енергетског блока Запорошке нуклеарне електране је смањен на 135 до 140 мегавата.
12:07 07.09.2022
Брифинг Министарства одбране Русије:
- Руске снаге су ослободиле важну стратешку тачку Кодема у Доњецкој Народној Републици;
- Због великих губитака украјинска војска у последња 24 часа није изводила офанзивне операције у подручју фронта од Николајева до Кривог Рога;
- Уништен командни центар 24. Механизоване бригаде у Николајевској области, људство и техника 46. Аеромобилне бригаде у Херсонској области;
- Ваздушно-космичке снаге су уништиле складиште муниције 406. Артиљеријске бригаде украјинске војске у Николајевској области;
- Оборена су два украјинска војна авиона МиГ-29 и Су-25.
10:33 07.09.2022
ЛНР: За 24 сата ликвидирано 45 украјинских војника
Народна милиција Луганске Народне Републике (ЛНР) саопштила је да је за 24 сата украјинска војска изгубила до 45 људи, два оклопна транспортера и два артиљеријска борбена возила.
„У протеклих 24 сата је акцијама Народне милиције ЛНР-а противник изгубио велики број војника и војне технике. Уништено је: до 45 војника, два оклопна транспортера, четири јединице специјалне аутомобилске технике и два артиљеријска борбена возила“, наводи се у саопштењу Народне милиције ЛНР на Телеграму.
Наводи се и да је током 6. септембра очишћено више од шест хектара територије од експлозивних направа које је украјинска војска оставила у рејону Чабановке и Александровке, као и да је украјинска војска изгубила око 35 војника, два тенка и пет оклопних транспортера.
09:35 07.09.2022
Украјинска војска је три пута гранатирала Нову Каховку
Украјинска војска је три пута у ракетном нападу гранатирала Нову Каховку, између осталог и хидроелектрану у том граду.
У гранатирању су оштећени индустријски објекти који се налазе ван града, саопштио је Спутњику шеф администрације рејона Нова Каховка Владимир Леонтјев.
„Гранатирају не само хидроелектрану, погођени су и индустријски објекти ван града. Синоћ су такође гранатирали, а данас је било три јаких напада“, рекао је Леонтјев и истакао да нема настрадалих.
Додао је да у просеку за 24 сата украјинска војска испаљује више од 100 ракета на град и околину, као и да сматра да је за тај новац Запад могао да сагради неколико градова уместо да га троши на наоружање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала