- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Запад у паници због предстојеће зиме

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је Запад у паници, јер се пита како ће провести предстојећу зиму, уз цене које не престају да расту.
„Постоји тема енергетске кризе, цене расту. Сада је Запад у паници у вези с тим како ће провести ову зиму. Запад је у паници у вези с тим шта ће да ради. Надам се да ћемо уз разумне кораке преживети та искушења“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Хрватској.
Турски председник, међутим, није прецизирао какве би кораке Запад могао да предузме да би решио проблем раста цена енергената.
Током јучерашњег састанка с Ердоганом председник Србије Александар Вучић је рекао да ће предстојећа зима у Европи „бити хладна“, а она наредна – „поларна“. Вучић је нагласио да је Србију од катастрофе и рестрикција струје спасило само то што је на време купила руски гас.
После почетка руске специјалне војне операције у Украјини Запад је појачао санкциони притисак на Русију, што је довело до раста цена електричне енергије, горива и прехрамбених производа у Европи и САД.
Енергетска криза у Европској унији се додатно погоршала почетком јула, када је дошло до првих прекида испорука гаса из Русије, услед техничких проблема у раду турбина за гасовод „Северни ток“, проузрокованих санкцијама.
Европска комисија је након тога позвала земље Европске уније да се припремају за потпуну обуставу испорука руског гаса и активирала план добровољног смањења његове потрошње у свим државама за 15 одсто од 1. августа ове до 31. марта следеће године.
Посета Реџепа Тајипа Ердогана Београду - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
СРБИЈА
„Ова зима хладна, а следећа поларна“: Вучић о Путиновим порукама из Владивостока
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
„Мрзни, мрзни, вучји репу“: Путин о позицији Запада у сфери енергетике /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала